Slimme thermische zoomcamera van Aerialtronics verwerkt data tijdens vlucht

Eén van de grootste uitdagingen bij het uitvoeren van inspecties met behulp van drones is het verwerken van de gigantische hoeveelheden data die hedendaagse camera’s en sensoren tijdens de vluchten genereren. Het achteraf bekijken en analyseren daarvan kost veel tijd. Om daar verandering in te brengen heeft de Nederlandse dronebouwer Aerialtronics een nieuwe camera geïntroduceerd, met daarin een krachtige processor die de opgenomen beelden direct verwerkt.

Infrarood en zichtbaar licht

Voor het registreren van beelden beschikt de PENSAR-camera over twee optische modules, namelijk een FLIR Boson thermal IR camera en een daglichtcamera van Sony met 30x optische zoom. Daarmee is de camera geschikt voor uiteenlopende typen inspecties, zowel in het infraroodspectrum als op basis van zichtbaar licht. Ook is het mogelijk om infraroodopnamen te projecteren over beelden in het visuele spectrum.

Bijzonder is het feit dat in de camera een krachtige GPU is verwerkt, de Jetson TX1 van NVIDIA. Deze processor is in staat om de binnenkomende beelden direct te analyseren, op basis van deep learning-algoritmen en computer vision. Op die manier is de slimme camera onder andere in staat om objecten te herkennen, gezichten van mensen te blurren met het oog op de privacy, letters en cijfers te lezen (OCR) en automatisch afwijkingen te detecteren.

Concentreren op afwijkingen

Volgens Aerialtronics kan de PENSAR camera veel tijd besparen tijdens de post processing. Zo hoeft de operator niet meer alle beelden te bekijken van een inspectievlucht, maar hoeft deze alleen maar even te kijken naar opnamen die door de processor gemarkeerd zijn als zijnde afwijkend. Daardoor kan er ook sneller actie worden ondernomen mocht blijken dat er inderdaad sprake is van een afwijking.

Het nieuwe systeem is dankzij toepassing van open source software naar wens in te richten door de gebruiker. Daardoor is de camera in principe geschikt voor uiteenlopende toepassingen, waaronder inspectiewerk, search&rescue toepassingen, mapping en het uitvoeren van surveys.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier