Brandweerlieden zetten drone in om schade Grenfell Tower op te nemen

Voor het opnemen van de brandschade aan de Grenfell Tower in Londen, die afgelopen week volledig uitbrandde, hebben brandweerlieden gebruik gemaakt van een drone. Volgens de commandant van de London Fire Brigade werd de drone vooral gebruikt voor het ‘monitoren van het gebouw’, niet zozeer voor het opsporen van slachtoffers.

Inspire 1
De drone in kwestie, een Inspire 1 van DJI, werd in 2015 aangeschaft door de Kent fire department en voor deze gelegenheid uitgeleend aan de brandweerkorps in Londen. Het systeem beschikt niet alleen over een gewone camera, maar ook over een thermische camera, waarmee warmtebeeldopnamen gemaakt kunnen worden.

Volgens een woordvoerder van de Kent Fire and Rescue Service komt een drone goed van pas voor het maken van opnamen op plekken waar brandweerlieden normaal gesproken niet kunnen komen. Ook kan een drone helpen bij het bepalen van de oorzaak van een brand, door specifieke patronen zichtbaar te maken vanuit de lucht.

2007
Het is zeker niet voor het eerst dat er in het Verenigd Koninkrijk gebruik wordt gemaakt van een drone om de gevolgen van een brand te analyseren. De eerste keer dat dit gebeurde was in 2007. Toen werd een drone van het type Microdrone ingezet nadat een opslagloods ten noorden van Londen was afgebrand, waarbij vier brandweerlieden het leven lieten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier