Nieuws

Russisch bedrijf verkoopt hacks waardoor je DJI drone overal kan vliegen

Als je een product aanschaft, mag de fabrikant dan bepalen wat je er wel en niet mee kunt doen, of achteraf beperkingen instellen? Die vraag wordt steeds actueler in de wereld van drones. Wie tegenwoordig een drone van het populaire merk DJI koopt, komt er immers al snel achter dat je lang niet overal kunt opstijgen. Het Russische bedrijf Coptersafe biedt nu software- en hardwarematige jailbreaks aan waarmee je de beperkingen van DJI kunt omzeilen.

Geofencing

Om te voorkomen dat argeloze of kwaadwillende dronepiloten hun toestel laten opstijgen op plekken waar dat niet mag, zoals nabij vliegvelden of in de buurt van bosbranden, heeft dronefabrikant DJI een geavanceerd stuk software geïmplementeerd in haar drones. Afhankelijk van de locatie grijpt dit systeem in door vliegbeperkingen op te leggen. Alhoewel deze geofencingtechnologie zeker niet waterdicht is, wordt het systeem met elke nieuwe drone en elke firmwareupdate verbeterd en uitgebreid.

Niet iedereen is echter blij met de beperkingen die DJI oplegt aan de gebruikers van haar drones. Zo zijn er al voorbeelden van filmcrews wiens drones aan de grond bleven staan door ingrijpen van de geofencing, terwijl ze toch toestemming hadden om op die plek te vliegen. En voor sommige mensen is het een principekwestie: als je honderden of zelfs duizenden euro’s neerlegt voor een drone, waarom krijg je als gebruiker dan geen volledige zeggenschap over het systeem?

Mods voor meeste DJI drones

Dat was voor een Russisch softwarebedrijf aanleiding om te gaan spitten in de software van DJI. Want alles wat DJI aan restricties programmeert, kan door een hacker met verstand van zaken weer ongedaan gemaakt worden. Die modificaties kunnen vervolgens ook commercieel gemaakt worden, en dat is precies wat Coptersafe doet. De hacks die Coptersafe op haar website te koop aanbiedt lopen uiteen van softwarematige jailbreaks tot en met stukjes hardware die het geofencingsysteem van DJI om de tuin leiden.

Een paar systeemvariabelen die door de mods van Coptersafe worden overschreven. Bron: Twitter / @thedjiproblem

Inmiddels biedt Coptersafe ‘mods’ aan voor de meest populaire DJI modellen, waaronder de Mavic Pro, Inspire 1 en 2, en de Phantom 3 en 4. Het blijft niet bij geofencing-hacks: gebruikers kunnen er ook voor kiezen om hun drone extra op te voeren door een paar andere limieten te tunen. Op die manier kunnen de drones niet alleen hoger maar ook sneller vliegen dan normaal gesproken mogelijk is. Het spreekt voor zich dat daardoor wel de garantie vervalt.

Paar honderd dollar

De prijzen van de hacks lopen uiteen van 200 dollar voor een Mavic Pro NFZ mod tot 550 dollar voor een mod die alle softwarematige beperkingen verwijdert van een Phantom 4, waaronder de geofencing, hoogterestricties en de maximale vliegsnelheid. Wie de mods installeert kan gewoon gebruik blijven maken van functies zoals return to home en waypoint vliegen. Coptersafe raadt alleen af om nieuwe firmware-updates te installeren, aangezien de mods daardoor ongedaan gemaakt worden.

Inmiddels blijkt dat de hacks die Coptersafe te koop aanbiedt inderdaad werken. Zo circuleren er drone-opnamen van Tallinn airport, gefilmd door een Inspire 2 met een Coptersafe mod. Dit tot groot ongenoegen van DJI. Een woordvoerder raadt met klem af om de beperkingen die veilig dronegebruik moeten bevorderden te verwijderen. “Het ongedaan maken van die beperkingen kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag.”

Aluminiumfolie

Sowieso blijft het omzeilen van softwarematige vliegbeperkingen een kat-en-muisspel. En wie geen honderden dollars wil uitgeven aan één van de mods van Coptersafe, kan er altijd nog voor kiezen om een stukje aluminiumfolie over de GPS ontvanger van zijn drone te bevestigen. Dan moet je alleen wel goed in ATTI-modus kunnen vliegen, en kun je natuurlijk geen gebruik meer maken van functies waarvoor GPS ontvangst nodig is, zoals return to home.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Russisch bedrijf verkoopt hacks waardoor je DJI drone overal kan vliegen

  • Gewoon niet updaten, probleem opgelost. Dan kun je gewoon overal vliegen.

    Beantwoorden
  • Marnix Verschraegen

    Hoe meer men van die grapjes, hacks beschikbaar worden hoe strenger de beperkingen via een dronewet zal worden. En ze zijn al zo streng (Belgie).
    Voor mij een drone die niet de laatste firmware heeft is een gevaar en moet de toegang tot het luchtruim ontzegt worden.

    Beantwoorden
  • Bedankt voor de tip, leuk artikel 🙂
    Persoonlijk vind ik dat vliegen met een drone doe je voor je eigen verantwoordelijkheid, net zo als bv auto rijden.
    Het jammere van een drone is alleen dat de bestuurder niet altijd te pakken is!

    Beantwoorden
  • Het is ridicuul dat een buitenlands bedrijf onterecht mijn vernatwoordelijkheid overneemt door een drone te verhinderen op te stijgen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier