Nieuws

Hulpdiensten bereiden zich in PEC-stadion voor op aanslag met drone 

De schrik zit er bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de verschillende veiligheidsregio’s goed in als het gaat om mogelijke aanslagen met drones. Niet alleen worden drones wederom expliciet genoemd in de driemaandelijkse dreigingsbeeldanalyse van de NCTV, inmiddels wordt er ook geoefend op het verlenen van hulp na een aanslag met een drone. Gisteren vond voor het eerst zo’n oefening plaats, in een voetbalstation.

Realistisch scenario

Tijdens de oefening, die plaatsvond in het stadion van PEC Zwolle, werd gesimuleerd dat een drone vlak boven het stadion tot ontploffing komt. Met veel paniek en tientallen gewonden en dodelijke slachtoffers tot gevolg. Aan de oefening deden honderden figuranten, brandweerlieden, stewards en nepjournalisten mee.

Het scenario voor een aanslag met een drone komt niet helemaal uit de lucht vallen. In landen als Syrië en Irak maakt IS al volop gebruik van consumentendrones om explosieven op burgers en vijandelijke troepen te droppen. De vrees is dat dergelijke aanslagen ook in het Westen uitgevoerd gaan worden. Het is niet zozeer de vraag óf zoiets gaat gebeuren, maar waar en wanneer.

Moeilijk te voorkomen

Heel erg veel valt er niet te doen tegen zo’n drone-aanslag: de anti-drone maatregelen die in omloop zijn moeten toevallig net aanwezig zijn op de juiste locatie en dan ook nog eens goed werken. Mede om die reden bereiden verschillende veiligheidsregio’s in ons land zich dan ook voor op het ergste, en worden scenario’s waarbij drones betrokken zijn net zo serieus genomen als scenario’s waarbij vrachtwagens of auto’s betrokken zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier