Amazon vraagt patent aan op gigantische drone-bijenkorf

Over een paar jaar is het misschien de normaalste zaak van de wereld dat drones een deel van de bestellingen die geplaatst worden bij e-commercegigant Amazon bij klanten afleveren. Dat betekent wel dat er nabij elke grote stad iets van een thuisbasis moet komen, waarvandaan al die delivery drones uit kunnen vliegen. Amazon voorziet hiervoor een gigantische drone-bijenkorf, zoals blijkt uit een nieuwe patentaanvraag.

Hypertechnologische bijenkorf
In de patentaanvraag worden gebouwen beschreven die inderdaad wel wat weg hebben van een hypertechnologische bijenkorf. Aan de onderkant van het gebouw zijn uitlaadplaatsen voor vrachtwagens voorzien, die de goederen aanvoeren. Die worden vervolgens middels robots getransporteerd naar de verschillende verdiepingen van het gebouw. Mogelijk fungeren de gebouwen ook als opslagplaats voor goederen, zodat die direct geleverd kunnen worden.

Op elke verdieping zijn er een aantal landingsplaatsen voor delivery drones. Die kunnen daar opgeladen worden terwijl ze wachten op een bestelling. Drones die gereed zijn voor vertrek krijgen een pakketje toegewezen en vliegen erop uit naar de klant. Terugkerende drones vliegen mogelijk een opening in het dak in, om vanuit daar gedirigeerd te worden naar een vrije landingsplaats.

Verschillende varianten
In de patentaanvraag worden een paar varianten op het idee beschreven. Eén van de tekeningen toont een cilindervormig gebouw met ronde openingen waaruit de drone tevoorschijn komen, een andere tekening toont een soort space pod met uitstekende ‘balkonnetjes’ vanwaar de drones vertrekken.

Al met al zou het gebouw er niet alleen uitzien als een bijenkorf, maar ook zo klinken: wie wel eens een wat grotere multirotor heeft horen vliegen denkt onwillekeurig vaak aan het geluid van een woedende zwerm wespen of bijen. Laat staan als er honderden multirotors tegelijk actief zijn rondom zo’n locatie.

Bittere ernst
Hoe dan ook blijkt maar weer dat het Amazon bittere ernst is, als het gaat om drone delivery. In welk land de retailer als eerste van start gaat met het bezorgen van pakketjes middels drones blijft nog even de vraag, maar dat het gaat gebeuren staat vast. Nu maar hopen dat er niet zoiets is als een drone-equivalent van een imker, die al haar ‘bijen’ in één keer kan bedwelmen door een pijp te roken…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier