AchtergrondNieuws

NASA zet drones in om vulkanen te monitoren

Met je drone boven een vulkaan gaan vliegen? Dat doe je zelf liever niet. Maar NASA doet (en mag) het wel: ze gebruiken drones om metingen van vulkaanas te verbeteren.

Dat vulkanen het vliegverkeer danig in de war kunnen brengen, zagen we al in 2010 in IJsland. Toen legde de uitbarsting van de Eyjafjallajökull het vliegverkeer wekenlang stil. Vulkaanas is, ook als er geen uitbarstingen zijn, mogelijk gevaarlijk voor vliegtuigen. De as bevat microscopisch kleine partikels die op termijn metaal kunnen doen eroderen en zelfs het brandstofsysteem van vliegtuigen kan verstoppen.

Te gevaarlijk voor gewoon vliegverkeer
Het meten van de partikels in het vulkaanas is te gevaarlijk voor gewone vliegtuigen of helikopters. NASA gebruikt nu een specifieke drone, de SuperSwift XT, in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Black Swift Technologies. De drones bevatten sensoren die de samenstelling van het vulkaanas precies kunnen meten. Het project kost zo’n 125.000 dollar en komt er na een eerdere samenwerking met Black Swift Technologies in 2012, waarbij drones werden ingezet om de vochtigheid van de bodem beter te bepalen.

De route van de SuperSwift XT drone wordt op voorhand ingegeven, waarna de drone op eigen houtje de nodige stalen neemt en de analyses doorstuurt.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier