Onderzoek

Virtuele bumpers moeten botsingen tussen zwermdrones voorkomen

Zwermdrones of drone swarms zijn veel kleine drones die in formatie vliegen om bepaalde specifieke opdrachten uit te voeren. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden zodat de drones niet tegen elkaar botsen tijdens een vlucht, bijvoorbeeld door wind of obstakels.

Tientallen drones in een zwerm werden in het verleden al gebruikt om bijvoorbeeld hologrammen in de lucht te maken, voor militair gebruik of zelfs tijdens de Super Bowl halftime show met Lady Gaga. Dergelijke vluchten zijn echter nogal risicovol, omdat de drones vaak onder elkaar of net naast elkaar vliegen. Onderzoekers aan de bekende Georgia Tech-universiteit in de Verenigde Staten hebben nu een oplossing gevonden: virtuele bumpers.

De drones hebben een hoedje of ’top hat’ om stabieler te vliegen.

60 cm tussenruimte volstaat
Manueel zwermdrones besturen is goed als onmogelijk, er zijn er gewoon te veel. De onderzoekers hebben een top hat of hoedje gemaakt zodat de drone erboven niet beïnvloed wordt. Bij zwermen is het probleem niet dat de drones elkaar zomaar raken, maar vooral dat de drones in elkaars luchtstroom komen en zo instabiel worden. Verder is het belangrijk om 60 cm verticale ruimte tussen de verschillende lagen van de zwermdrones te behouden.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier