Landmacht test ambulancedrone die slachtoffers kan vervoeren
Je eigen drone gebruiken om pakketjes te transporteren, dat lukt vooralsnog niet. De Koninklijke Landmacht is echter nu al aan het experimenteren met het vervoer van personen per drone in noodsituaties en in moeilijk bereikbare gebieden. Hiervoor wordt een in Nederland ontwikkelde drone getest.
Ideaal voor mijnenveld, ravijn of gewoon als ambulance
De enorme drone van de Landmacht kan personen tot 100 kilo vervoeren, bijvoorbeeld om deze naar het hospitaal te brengen. Het prototype kan zelfs tot één uur lang in de lucht blijven. Ideaal voor de Landmacht om deze in te zetten in oorlogsgebieden, bijvoorbeeld in een mijnenveld, of gewoon in moeilijk bereikbare plaatsen, zoals een ravijn. Volgens brigadegeneraal Hans Damen, directeur Materieel en Diensten, kan de drone later ook ingezet worden in gebieden met weinig medische voorzieningen als alternatief voor een (lange en oncomfortabele) rit per ambulance.
De ‘traumadrone’ wordt mede ontwikkeld door Osse Group, die ook al een landbouwdrone bouwden met tot 300 kg draagvermogen, en die ingezet wordt voor het bespuiten van gewassen. In samenwerking met studenten van de opleiding hogere defensie werd de ambulancedrone ontwikkeld en getest. Het plan is om ook sensoren te integreren zodat de patiënt continu in de lucht gemonitord kan worden.