Deze ombouwkit verandert je oude Phantom 3 in een opvouwbare drone 

Je kent het wel: voor vele honderden euro’s heb je een mooie drone in huis gehaald waar je superblij mee bent, maar dan introduceert de fabrikant weer een nieuw type drone die je eigenlijk ook wel wilt hebben. Dat geldt zeker voor veel Phantom-eigenaren, die op een goed moment geconfronteerd werden met de supercompacte – want opvouwbare – Mavic Pro. Voor hen is er goed nieuws, want er is nu een opbouwkit beschikbaar die een ‘oude’ Phantom 3 omtovert in een Mavic Pro-achtige drone, zij het wat minder compact.

Dankzij de ombouwkit verandert je vertrouwde Phantom 3 in een heel nieuwe drone, die net als de Mavic Pro beschikt over inklapbare armen. Na de ombouw zul je merken dat je drone iets sneller en wendbaarder wordt. De vliegtijd neemt helaas wel iets af, op een standaardaccu zou je iets van 16 minuten moeten kunnen halen. Het goede nieuws is wel dat de drone na het ombouwen stiller en stabieler vliegt dan een gewone Phantom 3. Ook is het frame bijzonder stevig en kan het wel tegen een stootje.

DJI Phavic
Heel toepasselijk is de ombouwkit ‘Phavic’ gedoopt. Alles wat je nodig hebt om van je Phantom 3 een opvouwbare drone te maken wordt meegeleverd: frame, schroefjes, schroevendraaier, pincet, tangetje en zelfs soldeerbout en soldeertin. Voordat je met de Phavic-conversie aan de slag gaat moet je wel bedenken dat daardoor eventuele garantie vervalt; daarvoor is de ingreep te ingrijpend.

Je dient wel een beetje handig te zijn voordat je besluit om je Phantom 3 om te bouwen naar een Phavic. Al met al ben je wel een paar uur zoet, en er is niet echt sprake van een duidelijke Nederlands- of Engelstalige handleiding. Er zijn echter wel uitlegvideo’s voorhanden waarin de conversie stap voor stap wordt gedemonstreerd. Met wat geduld en wat knutselervaring is het dus zeker te doen om je drone een nieuw jasje te geven.

Facelift of reparatie
Al met al is de Phavic een uitkomst voor mensen die hun Phantom 3 Standard, Advanced of Professional een facelift willen geven. Ook kun je een gecrashte Phantom 3 met schade aan de behuizing wellicht een tweede leven geven met de ombouwkit. Dan moeten alle elektronische componenten en de gevoelige gimbal natuurlijk nog wel helemaal in orde zijn, want voor een goede werking is de Phavic wel afhankelijk van het kloppend hart van je oude Phantom 3.

Het lijkt er helaas op dat er in Nederland of België momenteel geen dealers zijn die de Phavic conversiekit te koop aanbieden. De kits worden wel aangeboden via het Chinese e-commerceplatform Alibaba. Daar kosten de kits 49 dollar bij afname van 10 stuks. Mocht je in contact willen komen met andere Phantom 3-eigenaren die wel wat zien in de Phavic, dan is dit topic op het DronePilots forum wellicht een goed startpunt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier