DJI gaat hulpverleners opleiden bij Twentse dronehub Space53

Om hulpdiensten te trainen in het gebruik van drones tijdens calamiteiten gaat de Chinese dronefabrikant DJI opleidingen verzorgen op voormalig vliegveld Twente. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Space53, een dronehub waarin publieke en private partijen samenwerken om toepassingen te ontwikkelen voor onbemande systemen.

Trainingen en standaardprocedures

Het trainingsprogramma bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste worden hulpverleners opgeleid in het gebruik van drones in uiteenlopende omstandigheden. Ten tweede zullen er standaardprocedures worden ontwikkeld voor het gebruik van drones tijdens hulpacties. Daardoor moet het potentieel van drones als het gaat om hulpverlening tijdens uiteenlopende calamiteiten op een hoger plan komen.

DJI heeft gekozen voor Space53 vanwege de toegang tot kennis- en opleidingsinstellingen zoals Universiteit Twente, hogeschool Saxion en het ROC van Twente. Ook is voormalig vliegveld Twente een ideale oefenlocatie, gezien de ruimte en faciliteiten die er beschikbaar zijn.

Tientallen banen

Het is de bedoeling dat DJI voor langere tijd betrokken blijft bij Space53. DJI is niet het eerste internationaal georiënteerde bedrijf dat een samenwerking aangaat met Space53. Eerder sloot Nokia een samenwerkingsovereenkomst af met het consortium, gericht op het ontwikkelen van air traffic managementsystemen voor de onbemande luchtvaart.

Volgens wethouder Patrick Welman van de gemeente Enschede betekent de komst van DJI dat er tientallen banen bijkomen in de regio. Op langere termijn worden dat er volgens hem zelfs honderden. Ook denkt Welman dat de inzet van drones door onder meer de brandweer een boost krijgt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier