Vlieg Veilig-app van a.s.r. toont waar je wel en niet mag vliegen met je drone

Verzekeraar a.s.r. heeft een app geïntroduceerd die inzicht geeft in waar je wel en niet mag vliegen met je drone. Ook houdt de app je op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving voor het vliegen met drones. Met de Vlieg Veilig-app wil a.s.r. de veiligheid van het luchtruim vergroten en incidenten voorkomen.

Interactieve kaart

In de gratis app (beschikbaar voor iOS, en dit najaar ook voor Android), is een interactieve kaart te vinden die alle no-fly zones in Nederland op een overzichtelijke manier toont. Ook zijn alle regels voor het recreatief vliegen met drones terug te vinden in de app en biedt de app een checklist die helpt bij de vluchtvoorbereiding. Het is daarnaast mogelijk om vluchten te loggen en deze te delen via sociale media.

De app is door iedereen te gebruiken, en is dus niet alleen bedoeld voor klanten van de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar benadrukt dat de app alleen gegevens opslaat als de gebruiker daar expliciet toestemming voor geeft. Ook wordt de app niet gekoppeld aan een eventuele verzekering bij a.s.r., en heeft het gebruik van de app ook geen invloed op de premie. Het is voor het gebruik van de app wel nodig om even een account aan te maken in de app of in te loggen met Facebook.

Diverse bronnen

Om ervoor te zorgen dat de kaartinformatie in de app zo nauwkeurig mogelijk is, maken de ontwikkelaars van de app gebruik van diverse bronnen. De kaart in de app is opgebouwd uit data van het kadaster aangevuld met informatie uit onder meer het AIP en data met betrekking tot Natura 2000-gebieden. Volgens a.s.r. is de geboden informatie zo veel mogelijk in lijn met de Regeling Modelvliegen, de Luchtvaartwet, de verschillende beleidsregels, provinciale verordeningen, et cetera.

Samen de veiligheid verhogen

Volgens a.s.r. is de app bedoeld om dronevliegers op een veilige manier hun hobby te laten uitoefenen. “Na de Rij Veilig app, waarmee we het gebruik van de smartphone in het wegverkeer willen beperken, wil a.s.r. nu met de Vlieg Veilig app een bijdrage leveren aan een veiliger drone-vliegverkeer. Want hoe leuk het vliegen met een drone ook is, de gevolgen van een ongeluk door verkeerd gebruik zijn niet te overzien.”

De app is in eerste instantie enkel beschikbaar voor iOS. Dit najaar volgt nog een versie voor Android.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

8 gedachten over “Vlieg Veilig-app van a.s.r. toont waar je wel en niet mag vliegen met je drone

 • 5 juli 2017 om 11:50
  Permalink

  Super….eindelijk een app.die dit soort info snel kan laten zien… Werd eens een keer tijd…Mevr.Dijksma had eigelijk deze app.moeten lanceren ivp A.S.R.!!!

  Beantwoorden
 • 5 juli 2017 om 17:49
  Permalink

  Wat een slechte app, je mag van deze app overal vliegen zelfs bij Schiphol, blijf maar gewoon de app Hover gebruiken.

  Beantwoorden
 • 6 juli 2017 om 09:58
  Permalink

  Prim app, duurt even voordat de mapdata geladen is , dan wel degelijk goede no-fly zones.

  Beantwoorden
 • 7 juli 2017 om 09:54
  Permalink

  Nice app but you shouldn’t be able to pin point in another country because it gives wrong information…

  Beantwoorden
 • 6 september 2017 om 23:28
  Permalink

  leuke app helaas geef die natura 2000 plekken niet aan dus let nog goed op waar natura 2000 gebied is. Het zou jammer zijn dat de staats bosbeheer of politie de drone in beslag neemt.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 september 2017 om 10:51
   Permalink

   Dat klopt ook, want formeel geldt er geen totaalverbod op het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden. In Zeeland was er korte tijd sprake van zo’n verbod, maar dat is deels teruggedraaid door de staatssecretaris van EZ. Zie ook het ‘Dossier Natura 2000’, bereikbaar via het hoofdmenu van deze site.

   Beantwoorden
 • 14 oktober 2018 om 13:05
  Permalink

  Werkt alleen op iOS 10 of hoger dus op een mini iPad 1 werkt hij niet

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier