Regelgeving

Dijksma ziet niets in droneverbod boven waterwingebieden

Demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma ziet weinig heil in het instellen van nieuwe vliegverboden voor drones boven waterwingebieden. Dat gaf ze aan tijdens een plenair debat over drones, dat donderdag plaatsvond in de Tweede Kamer. De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin had via D66 aangedrongen op zo’n verbod.

Verbod op drones boven drinkwatergebieden
Om de drinkwaterveiligheid te kunnen garanderen zou Vewin graag zien dat er een verbod komt op het vliegen met drones boven waterwingebieden en open waterreservoirs. Op die manier zou voorkomen moeten worden dat kwaadwillenden middels drones giftige stoffen verspreiden via het drinkwater, of dat drones per ongeluk neerstorten in water dat bedoeld is voor consumptie. Vewin vroeg een paar maanden geleden tijdens een internetconsultatie over de aanpassing van de regels voor het vliegen met drones al om zo’n verbod, iets wat door D66 werd overgenomen in een motie die werd ingebracht in het debat.

Volgens Dijksma geeft het huidige verbod op het vliegen boven kunstwerken al flink wat handvatten voor het reguleren van dronevluchten boven kritieke drinkwaterinstallaties. Ook vindt de staatssecretaris dat een eventueel nieuw verbod wel handhaafbaar moeten zijn, en in het geval van grote drinkwatergebieden – die vaak niet als zodanig herkenbaar zijn – is die handhaafbaarheid op zijn minst problematisch. Dijksma gaf verder aan ‘in gesprek’ te zijn met de watersector en zal de kamer later dit jaar informeren over de uitkomsten van die dialoog.

Traumaheli’s en voorlichting
D66 zou ook graag zien dat er nog scherpere regels komen voor het vliegen met drones nabij traumaheli’s, en de staatssecretaris zou nog meer werk moeten maken van het informeren van aspirant dronepiloten middels flyers, die verplicht door fabrikanten bijgesloten zouden moeten worden bij hun drones.

Volgens Dijksma biedt de huidige regelgeving echter voldoende handvatten voor het reguleren van dronegebruik nabij traumahelikopters. “Een drone moet te allen tijde voorrang geven aan traumaheli’s, daar is de wet heel helder over. Bovendien is het zo dat traumaheli’s overal kunnen landen, het is dus niet mogelijk om vooraf gebiedsbeperkingen in te stellen”, aldus de staatssecretaris. Ook vindt Dijksma dat er al genoeg werk gemaakt is van voorlichting. “Bovendien kunnen we Chinese dronefabrikanten niet verplichten om zo’n flyer bij te sluiten.”

Handhaving
Dijksma gaf verder nog aan geen werk te willen maken van nieuwe instrumenten voor de handhaving van hoogte- en afstandslimieten. “Hier wordt op Europees niveau aan gewerkt. Het wordt voor de politie alleen maar onoverzichtelijk als we voor eind 2017 al nieuwe maatregelen gaan nemen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier