Pro

Nederlandse kabeldrone getest tijdens reddingsoefening KNRM

Dat drones een zeer belangrijke rol kunnen spelen tijdens reddingsacties mag geen verrassing meer heten. Toch is het in de praktijk niet altijd even makkelijk om drones in te zetten: zo is de beperkte vliegduur nog altijd problematisch, en in grote delen van het land mag er niet gevlogen worden vanwege de nabijheid van vliegvelden. Een in Nederland ontwikkelde kabeldrone moet uitkomst bieden. Het systeem werd onlangs getest tijdens een reddingsoefening van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Tethered drones
De kabeldrone werd ontwikkeld binnen het project CableCopter, waar verschillende Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn. Binnen dit project wordt gewerkt aan zogenaamde tethered drones, ofwel drones die middels een kabel verbonden zijn aan een grondstation. Via die kabel wordt onder andere elektriciteit omhoog gebracht, waardoor de drone urenlang kan vliegen. Verder is het risico op een fly-away zo goed als nonexistent, aangezien de drone verankerd is aan het grondstation.

Een dergelijk systeem is daardoor in principe ideaal om in te zetten tijdens reddingsmissies, ook als dat gebeurt binnen de CTR van een vliegveld, waar normaal gesproken niet met drones gevlogen mag worden. Om die reden zijn veel bedrijven en organisaties bijzonder geïnteresseerd in de inzet van tethered drones.

Om de CableCopter in de praktijk te toetsen werd een noodsituatie gesimuleerd, waarbij zogenaamd een zwemmer in de problemen kwam. De drone werd daarbij ingezet om de zwemmer op te sporen vanaf het strand van Ter Heijde. Het systeem is niet alleen uitgerust met een zoomcamera, maar ook met een infraroodcamera, die de lichaamswarmte van een drenkeling kan registreren.  

Kabelvlieger ipv drone
Volgens de initiatiefnemers van het project moet de CableCopter eigenlijk gezien worden als een kabelvlieger, niet als een drone. Daardoor zouden er meer mogelijkheden zijn om het systeem in te zetten dan nu met drones het geval is. De Inspectie Leefomgeving en Transport is het echter niet eens met die lezing, en ziet bekabelde drones vooralsnog gewoon als drones. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is nu gevraagd om meer duidelijkheid te geven over de wettelijke status van tethered drones.

In de toekomst zou de CableCopter niet alleen vanaf een statisch grondstation opgelaten moeten kunnen worden: de projectdeelnemers denken ook aan kabeldrones die niet alleen vanaf rijdende brandweerwagens, maar ook vanaf varende voertuigen opgelaten kunnen worden. Op die manier zou het systeem in nog veel meer situaties gebruikt kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier