Nieuws

Israëlisch leger neemt drones met machinegeweren in gebruik

Het klinkt als een scenario uit een sciencefiction film als Terminator of Robocop: vliegende robots die niet alleen misdadigers of terroristen kunnen opsporen, maar deze ook kunnen uitschakelen. Maar van sf is inmiddels geen sprake meer, een dergelijk scenario wordt in Israël namelijk realiteit. Het Israëlische leger heeft namelijk een serie drones besteld die uitgerust kunnen worden met machinegeweren of granaatwerpers.

Complexe gevechtssituaties
De voor militaire doeleinden bestemde TIKAD drone werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Duke Robotics. Oprichter van dat bedrijf Raziel Atuar heeft zelf 20 jaar in het Israëlische leger gediend. Hij zocht naar nieuwe manieren om complexe gevechtssituaties het hoofd te bieden. “Ik werd het beu om kameraden te zien sneuvelen tijdens chaotische straatgevechten, waarbij ook vaak burgers het leven lieten.”

Volgens Atuar gebeurt het steeds vaker dat terroristen zich in drukbevolkt gebied begeven, en daarbij onschuldige voorbijgangers gebruiken als schild tegen politie en het leger. “Maar je moet toch door zo’n levend schild heen. Daarbij vallen bijna altijd slachtoffers aan onze kant. Daarom zoeken we naar mogelijkheden om het operationele risico voor de betrokken militairen zo laag mogelijk te houden.”

Speciale gimbal
De drone die ontwikkeld werd bij Duke Robotics is bedoeld om snel een einde te maken aan gijzelingssituaties en andere gevechtssituaties. Daartoe is de multirotor voorzien van een M4 of SR25 semi-automatisch machinegeweer. Om de terugslag van het geweer op te vangen werd een speciale gimbal ontwikkeld, die de krachten die vrijkomen tijdens het vuren opvangt en verdeelt. De drone zelf is van het type multirotor. Daardoor kan deze verticaal opstijgen en landen en nauwkeurig naar een bepaalde positie gebracht worden, om daar te blijven hangen.

De aanvalsdrone wordt op afstand bediend. De schutter kan meekijken met een live videostream die de drone naar het grondstation stuurt. “In principe kan de drone uiteenlopende payloads aan. Het is ook mogelijk om een 40-mm granaatwerper te monteren. De gimbal kan wapens tot 11 kg aan”, aldus Atuar. Een eerdere bewapende drone die het bedrijf ontwikkelde had een vliegtijd van slechts vijf minuten. Maar die vliegtijd is inmiddels veel langer geworden.

Mogelijk heeft ook het Amerikaanse leger interesse in de drone. Momenteel wordt er voor verkenningsdoeleinden al volop gebruik gemaakt van nanodrones, die bijna niet zichtbaar of hoorbaar zijn voor de vijand. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende militaire fixed-wing drones die vanaf grote hoogte doelen kunnen bombarderen. De TIKAD drone valt tussen die twee categorieën in: het systeem is bedoeld voor kleinschalige militaire operaties, en vervult zowel de rol van verkenningsdrone als aanvalsdrone.

Terroristische drones
Overigens zijn het niet alleen militairen die interesse hebben in het gebruik van drones op het slagveld. Ook Islamitische Staat maakt in landen als Irak en Syrië al volop gebruik van drones, maar dan voor het plegen van aanslagen. Daarbij gaat het meestal om gemodificeerde consumentendrones of zelfbouwdrones, die dan gebruikt worden om granaten te laten vallen. Veel inlichtendiensten vrezen dat dergelijke terroristische drones ook in het Westen ingezet gaan worden, en in Nederland werd er onlangs zelfs geoefend op het verlenen van hulp na een aanslag met een drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier