BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Nederlander brengt gemodde Mavic Pro tot hoogte van 3.000 meter

De softwarematige hoogtebeperking die DJI tegenwoordig inbouwt in haar drones is eenvoudig te omzeilen, zoals blijkt uit een video van een Nederlandse DJI Mavic Pro-gebruiker die zijn drone boven een verlaten veld nabij de Weerribben tot een hoogte van maar liefst 3.000 meter laat stijgen. De stunt kan echter flinke gevolgen hebben voor de betreffende dronevlieger.

‘Flight radar gecheckt’
De video werd zondagochtend gepost op YouTube en is inmiddels door de gebruiker verwijderd, maar de beelden zijn elders nog wel te zien. In de video toont ene Woutjenl1 hoe hij zijn gemodificeerde Mavic Pro sneller laat vliegen dan normaal gesproken mogelijk is, en ook laat hij de drone stijgen tot een hoogte van maar liefst 3.000 meter: ver boven de maximaal toegestane vlieghoogte van 120 meter die momenteel voor particulieren geldt.

De maker van de video heeft naar eigen zeggen eerst flight radar gecheckt, voordat hij zijn drone naar 3.000 meter liet opstijgen. “Er waren geen vliegtuigen te bekennen boven me. Ik weet dat dit niet volgens de regels is. Maar breng ik hiermee iemand in gevaar, behalve mezelf? Denk je niet dat de regels voor het vliegen met drones veel te strikt zijn? Ik denk dat de regels opgesteld zijn op basis van angst en niet op basis van realiteit”, schrijft de dronevlieger in het begin van de video.

Artikel 164 WvS
Een goed ingevoerde bron verklaart tegenover Dronewatch dat de bewuste dronevlieger wel degelijk een groot gevaar heeft gevormd voor het reguliere vliegverkeer. “De hobbypiloot verklaart in zijn intro al dat hij weet dat hij een misdrijf gaat plegen. Op die hoogte kan er VFR verkeer aanwezig zijn en dat is niet te zien op flightradar. Het is te hopen dat het Openbaar Ministerie deze dronevlieger stevig gaat aanpakken. Mogelijk kan hem zelfs een artikel 164 van het wetboek van strafrecht ten laste worden gelegd.”

Het voorval doet denken aan een ‘recordpoging’ in maart 2016, toen een eveneens Nederlandse hobbypiloot zijn Phantom 2 tot een hoogte van maar liefst 3,4 km bracht. Die zaak is inmiddels in behandeling genomen door justitie, die verder echter geen mededelingen over het verloop van de zaak doet. Het incident werd later veelvuldig aangehaald door de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, als voorbeeld van hoe hobbydrones een bedreiging zouden vormen voor het vliegverkeer.

Russische mod
De ‘mod’ in kwestie is waarschijnlijk afkomstig van een Russische website die voor een paar honderd dollar software- en hardwarematige aanpassingen verkoopt, die de beperkingen die dronefabrikant DJI meegeeft aan haar drones teniet doet. Op die manier kan onder andere gevlogen worden op plekken waar dan normaal gesproken niet is toegestaan, of kan men de door de fabrikant ingestelde hoogtelimieten omzeilen.

Het spreekt hopelijk voor zich dat het volstrekt illegaal en onverantwoord is om een drone veel hoger dan de maximaal toegestane vlieghoogte van 120 meter te brengen. Bovendien vormen dergelijke stunts munitie voor partijen die liever een totaalverbod op drones zouden willen zien. Daarnaast kan je drone onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen door het installeren van modificaties en vervalt de garantie. 

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com

10 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.