Nieuws

DJI bindt strijd aan met dronehackers

Dronemaker DJI gaat maatregelen nemen tegen de vele hacks en mods waarmee mensen de door de fabrikant ingebouwde vliegbeperkingen van hun drone kunnen verwijderen. Het bedrijf gaat nieuwe firmwareupdates beschikbaar maken die de in omloop zijnde hacks ongedaan maken. Ook gaat het bedrijf meer werk maken van het dichten van zogenaamde backdoors, die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot de software die de drones aanstuurt.

Geofencing
Om te voorkomen dat drones kunnen vliegen op plaatsen waar dat niet de bedoeling is bouwen dronefabrikanten softwarematige beveiligingen in, die moeten voorkomen dat je met je drone kunt opstijgen bij luchthavens als Schiphol of veel hoger kunt vliegen dan een paar honderd meter. Die restricties zijn er niet voor niets, want in de meeste landen is het verboden om nabij luchthavens op te stijgen of hoger te vliegen dan 120 meter.

Deze geofencingsoftware is echter verre van waterdicht, zoals de afgelopen weken is gebleken. Op talloze fora zijn instructies te vinden waarmee je de restricties ongedaan kunt maken, en er is zelfs een Russische webshop actief waarop je mods kunt kopen die de verschillende NFZ- en hoogtebeperkingen ongedaan maken. Dat die ook in Nederland actief gebruikt worden bleek afgelopen weekend nog, toen een Mavic Pro-gebruiker een filmpje online zette waarin te zien is dat zijn drone een hoogte van 3.000 meter bereikt.

Software-updates
Om te voorkomen dat gehackte drones de vliegbeperkingen die DJI instelt nog langer omzeilen gaat het bedrijf werk maken van nieuwe firmwareversies, die de gebruikers verplicht moeten installeren zodra hun drones contact maken met het internet. Ook gaat DJI oude firmwarebestanden die gevoelig zijn voor hacks actief offline halen.

Er zal echter sprake blijven van een kat-en-muisspel. Ten eerste kunnen gebruikers ervoor kiezen om hun drone alleen te gebruiken met een smartphone of tablet die geen internetconnectie heeft, en daardoor gewoon door kunnen vliegen met een gehackte firmwareversie. Ook zullen de diverse unlocking-groepen die actief zijn op internet ongetwijfeld nieuwe manieren vinden om toekomstige georestricties die DJI inbouwt te omzeilen.

Geen garantie
Ondertussen kan DJI weinig meer doen dan mensen waarschuwen dat alle vormen van garantie vervallen op het moment dat men hacks of mods installeert, en mensen op het hart drukken om vooral veilig en verantwoord te vliegen met hun drones. “We veroordelen alle vormen van misbruik waarbij mensen hun drone aanpassen om illegale of onveilige vluchten uit te kunnen voeren”, aldus een woordvoerder van DJI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI bindt strijd aan met dronehackers

  • Ten eerste kunnen gebruikers ervoor kiezen om hun drone alleen te gebruiken met een smartphone of tablet die geen internetconnectie heeft, en daardoor gewoon door kunnen vliegen met een gehackte firmwareversie.

    Ken er meerdere piloten, die dit zo doen.

    Beantwoorden
  • Dit werkt niet met een nieuw DJI product!
    De DJI gebruikt als er geen internetverbinding is de interne NFZ database die gedownload is toen je hem online moest activeren!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier