Tech

Amerikaans bedrijf introduceert Drones as a Service-platform

Misschien heb je wel eens gehoord van het fenomeen ‘internet of things’, kortweg IoT. Kort gezegd is IoT een verzamelnaam voor het feit dat steeds meer apparaten aan het internet worden gekoppeld en dan op afstand uitgelezen of aangestuurd kunnen worden. Denk daarbij aan slimme thermostaten, wasmachines of koelkasten. En, als het aan het Amerikaanse bedrijf FlytBase ligt, worden ook drones aan dit rijtje toegevoegd.

Internet of drones
Het voordeel van een Internet of Drones of een Drones as a Service-platform is dat bedrijven die een drone willen inzetten voor een bepaalde toepassing, zoals het in kaart brengen van een stuk terrein, het uitvoeren van een inspectie of het doen van metingen, deze drone niet meer zelf hoeven aan te schaffen of zelfs te bedienen. Via een cloudplatform zou het bedrijf contact kunnen maken met een vrij beschikbare drone, die dan vervolgens op afstand de klus klaart.

Om dat mogelijk te maken moet er wel iets van een universele interface komen. Dat is precies waar FlytBase aan werkt. Uiteindelijk moeten via het platform alle typen sensoren en verschillende soorten dronehardware via universele interfaces (ook wel API’s genoemd) aangestuurd kunnen worden. Op die manier kunnen de verschillende typen drones en sensoren aan de meest uiteenlopende applicaties gekoppeld worden, zonder dat er daarvoor elke keer een maatwerk interface ontwikkeld hoeft te worden.

Er zijn nog wel wat hobbels te nemen, voordat het cloudplatform van FlytBase daadwerkelijk operationeel kan worden. Ten eerste is het zaak dat er een generatie drones komt die via 4G/LTE kan worden aangestuurd. Ten tweede moet er regelgeving komen die beyond visual line of sight (BVLOS) vluchten mogelijk maakt. En ten derde moeten er op een gegeven moment allerlei drones standby komen te staan, die ieder moment in actie kunnen komen zodra er zich een klantvraag aandient.

Legio mogelijkheden
Als het eenmaal zover is dan zijn de mogelijkheden legio. Denk aan drones die snel de lucht in kunnen om luchtkwaliteitsmetingen te doen in geval van een calamiteit. Of aan drones die om de zoveel tijd een bepaald perceel kunnen scannen op onregelmatigheden. Het is zelfs denkbaar dat IoT-drones op een goed moment worden ingezet voor zaken als goederentransport of andere fysieke diensten.

Onderdeel van het cloudplatform is een speciale flight simulator voor drones, FlytSim. Daarmee kunnen ontwikkelaars hun toepassing eerst simuleren, voordat er daadwerkelijk drones gaan vliegen. Op die manier kunnen ook ontwikkelaar die nog geen enkele ervaring hebben met de mogelijkheden en beperkingen van onbemande luchtvaartuigen aan de slag met het platform.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier