Onderzoek

Deze tilt-rotor hexacopter geeft een nieuwe dimensie aan het begrip wendbaarheid

Drones van het type multirotor zijn van zichzelf al behoorlijk wendbaar. Verticaal opstijgen en landen, draaien om de as, horizontale bewegingen in alle richtingen: bijna alle vliegbewegingen en manoeuvres zijn denkbaar. Toch kan het nog altijd wendbaarder, zoals een nieuw type hexacopter bewijst. De propellers van het toestel kunnen namelijk 360º gedraaid worden.

12 bewegingsvrijheden

De Voliro, zoals de multirotor gedoopt is, werd ontwikkeld door een groep studenten van de ETH Zurich. Het toestel lijkt in eerste instantie op een reguliere multirotor met zes propellers. De motoren zijn echter bevestigd op individueel aanstuurbare assen die 360º kunnen draaien. Daardoor kunnen de propellers hun stuwkracht op verschillende manieren overbrengen op het frame.

Het resultaat is een uiterst wendbare omnidirectionele hexacopter, die in totaal maar liefst 12 bewegingsvrijheden heeft. Het toestel kan om een voorbeeld te geven zowel in horizontale als verticale toestand hoveren, of met maximale snelheid zijwaarts vliegen door alle propellers in de vliegrichting te draaien. Ook kan de drone extreem snel om zijn as draaien of bijzonder abrupte bochten maken.

Complexe aansturing

Het spreekt voor zich dat de aansturing van een dergelijke configuratie flink wat hoofdbrekens heeft gekost. Ineens moet niet alleen de draaisnelheid van de verschillende propellers in realtime worden aangepast, ook de stand van elke propeller afzonderlijk en het effect daarvan op de drone moet door de flight computer berekend worden.

Uiteindelijk zou de drone onder andere ingezet kunnen worden voor het inspecteren van lastig te bereiken locaties. Doordat de drone in de lucht kan draaien zou deze bijvoorbeeld door smalle spelonken gestuurd kunnen worden. Ook kan de drone haar ‘buik’ richting een muur draaien om zodoende vrij zicht te hebben op de te inspecteren onderwerpen.

Prototype

Het spreekt voor zich dat de Voliro nog niet te koop is. Er is al wel een werkend prototype ontwikkeld, die demonstreert dat de technologie in de basis functioneert.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier