Nederlanders zetten crowdfundactie op voor ontwikkeling anti-malaria drone

In grote delen van de wereld is malaria nog altijd een gevaarlijke ziekte, die jaarlijks ruim 400.000 doden veroorzaakt. Om daar verandering in te brengen werkt een Nederlands onderzoeksteam aan een drone die malaria bij de bron moet bestrijden. Het team heeft een crowdfundactie opgezet om het project mogelijk te maken.

Muggen laten verdrinken
Het project Anti-Malaria Drones is een initiatief van duurzaam ondernemer Guido Welter en medisch entomoloog Bart Knols. Het idee achter het project is dat malaria voorkomen kan worden door te voorkomen dat muggen die de malariaparasiet dragen eitjes leggen in stilstaand water, zoals in rijstvelden. Om dat voor elkaar te krijgen moet het oppervlaktewater behandeld worden met een bepaalde biologisch afbreekbare vloeistof (Total Impact van het Australische bedrijf Aquatain), die ervoor zorgt dat de oppervlaktespanning van het water lager wordt. Daardoor kunnen de muggen hun eitjes niet meer op het water kwijt: de muggen zakken door het wateroppervlak en verdrinken.

Om die vloeistof te verspreiden over rijstvelden willen de initiatiefnemers een eigentijdse innovatie inzetten: een sproeidrone. Nu hoeft die niet ontwikkeld te worden: het team wil in eerste instantie experimenteren met de Agras MG-1S drone van DJI, die bedoeld is voor landbouwtoepassingen. Daartoe is de drone voorzien van vier sproeimonden en een vloeistofreservoir. Deze 10 liter tank bevat voldoende vloeistof om per vlucht één hectare land te besproeien.

Pilotproject
De bedoeling is dat het pilotproject in september in Kenia wordt uitgevoerd. Daar worden zes rijstvelden behandeld met de drone. Ervoor en erna vinden metingen plaats om de impact van de vloeistof op de muggenpopulatie te meten. Om deze pilot en studie uit te kunnen voeren en het bewijs te leveren voor een nieuwe, efficiënte manier van preventieve malariabestrijding is er geld nodig. Daartoe hebben de initiatiefnemers een crowdfundactie opgezet. Al vanaf één euro kun je het project ondersteunen. In totaal wil men 18.000 euro ophalen.

Doel is het uiteindelijk om middels een gecombineerde aanpak met anti-malaria drones in een regionaal gebied de muggenpopulatie omlaag te brengen. Gelijktijdig wordt de malariaveroorzakende parasiet in bij geïnfecteerde personen behandeld en wordt zo malaria ‘uit het systeem’ gehaald. Daarna kunnen de muggen weer gewoon hun gang gaan, maar zijn ze in principe vrij van de ziekteverwekker.

Uitdagingen
Eén van de grootste uitdagingen zit hem niet zozeer in de techniek, maar in de bureaucratie die komt kijken bij zo’n project. “Je gaat tenslotte met drones aan de gang nabij landen waar terrorisme speelt, dus defensie moet groen licht geven. Ook moet een ethisch medische commissie van het landelijke wetenschappelijke instituut  haar fiat geven aan een project, daar gaat maanden overheen. Dan moet je nog toestemming krijgen van de luchtverkeersleiding: het kost alleen veel geld om de drone voor een paar dagen te importeren en te mogen vliegen op twee meter hoogte boven een paar rijstvelden in het westen van Kenia. En dan zijn er nog genoeg andere obstakels waar we ongetwijfeld tegenaan lopen als we aan de gang gaan met het project”, aldus Guido Welter.

Doneer nu

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier