Weer man met drone opgepakt bij Schiphol

Afgelopen zondag heeft de marechaussee een 35-jarige man uit Haarlem staande gehouden die op Schiphol met een speelgoeddrone aan het vliegen was. De man is overgedragen aan de luchtvaartpolitie.

Speelgoed

Het is ten strengste verboden om met een drone te vliegen nabij vliegvelden. Die regel geldt ook voor speelgoedtoestellen, waar in dit geval sprake van was. Onduidelijk is nog of de man de drone op Schiphol had gekocht: elektronicawinkels op de luchthaven bieden een ruim assortiment drones aan, van speelgoedtoestellen tot meer volwassen drones als de DJI Phantom.

Afgelopen voorjaar werd op Schiphol ook al een man aangehouden die buiten de vertrekhal met een drone aan het vliegen was. Het betrof toen een man uit Oekraïne. Zijn drone werd toen in beslag genomen en hij moest een boete betalen alvorens hij de thuisreis kon aanvaarden.

Geofencing

Om te voorkomen dat drones kunnen opstijgen nabij vliegvelden bouwen dronefabrikanten geofencing in. Deze technologie werkt echter niet met eenvoudige speelgoeddrones die niet over GPS beschikken. Bij toestellen die wel gebruik maken van GPS is het door middel van mods en hacks mogelijk om de geofencing uit te schakelen.

(coverfoto: Foto: KMar politiedienst)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier