Pro

KNMI experimenteert met drone voor metingen op grote hoogte

Om het weer goed te kunnen voorspellen is het KNMI onder andere afhankelijk van atmosferische metingen op verschillende hoogten. Tot op heden maakt men daarvoor gebruik van meetmasten en weerballonnen. Tijdens een recent experiment werd onderzocht of hiervoor ook een drone ingezet kan worden. Gedurende de test werd een hoogte van maar liefst 240 meter gehaald. Volgens het bedrijf dat de vluchten uitvoerde is het voor het eerst dat er in Nederland legaal zo hoog gevlogen is met een drone.

Hoger dan meetmast Cabauw

Voor het uitvoeren van de metingen werd gebruik gemaakt van een DJI Matrice 600 Pro, welke door het KNMI voorzien werd van een radiosonde. Deze werd naast de meetmast Cabauw (bij Lopik) omhoog gestuurd. De drone steeg met een snelheid van slechts 0,5 m/s, waardoor het mogelijk was om tussentijdse metingen te doen. In totaal werd een hoogte van 240 meter bereikt. Hiervoor waren 7 vluchten van gemiddeld 25 minuten nodig.

Het blijkt dat het doen van luchtdrukmetingen door middel van een drone veel voordelen biedt ten opzichte van reguliere meetmethoden. Doordat de sonde tijdens het stijgen op veel verschillende hoogten metingen doet, kan een veel gedetailleerder beeld van de atmosferische processen verkregen worden dan mogelijk is met meetmasten. Verder kan een drone ook metingen doen op plekken waar dat normaal gesproken niet mogelijk is.

Drie observers

Er kwam heel wat kijken bij het vliegen tot een hoogte van 240 meter. Zo moest het bedrijf dat de vluchten uitvoerde maar liefst drie observers inzetten. “Twee observers moesten de afstand tussen de M600 Pro en de tuidraden in de gaten houden. De derde observer hield het weg- en luchtverkeer in de gaten. Verder werd de take off en landingsplaats zo gekozen dat de drone niet tegen de mast aan zou waaien in geval van een technisch mankement”, aldus een woordvoerder.

In de toekomst wil de KNMI kijken of er op nog grotere hoogte gemeten kan worden. Voor een nieuwe proef denkt men aan een hoogte van 700 meter. “Daarover zijn we inmiddels in overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarnaast wordt er gekeken naar andere locaties. Op plekken waar bijvoorbeeld geen meetmast staat, maar waar men wel aan de atmosfeer wil kunnen meten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier