Achtergrond

Dronehackers balen van man die drone liet vliegen naast vliegveld

Een video waarin te zien is hoe een drone voorbijvliegende vliegtuigen filmt nabij het vliegveld van Tel Aviv heeft internationaal tot veel boze reacties geleid. Niet alleen dronefabrikant DJI heeft de actie sterk veroordeeld, ook dronehackers balen van de onverantwoordelijke actie.

De laatste tijd is er veel te doen om zogenaamde mods die ervoor zorgen dat drones van het populaire merk DJI op plekken of hoogten kunnen komen waar geen drones mogen komen. Zo demonstreerde een Nederlandse dronehacker onlangs hoe zijn Mavic Pro een vlieghoogte van maar liefst 3.000 meter bereikte, nadat de softwarematige vlieghoogtebeperking was verwijderd.

Vliegtuig gefilmd

Een Israëlische dronegebruiker maakte het echter nog veel bonter. Hij liet zijn Mavic Pro met NFZ mod opstijgen nabij Tel Aviv airport en filmde daar een aantal voorbijkomende passagiersvliegtuigen. Naar eigen zeggen bevond de drone zich op een gegeven moment nog geen 100 meter van één van de vliegtuigen. De drone vloog op dat moment binnen de CTR van het vliegveld en had daar dus nooit mogen opstijgen.

De video leidde tot een verontwaardigde reactie van DJI, dat in een statement laat weten dat het alle medewerking verleent aan de autoriteiten om dit soort incidenten te voorkomen. Inmiddels is de Israëliër die de video uploadde naar YouTube opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. De video staat nog wel online, en veel mensen geven de video een thumb down:

Hackers verontwaardigd

Opmerkelijk genoeg zijn het deze keer niet alleen de autoriteiten en DJI die balen van de actie bij Tel Aviv. “Deze kerel verpest de hobby voor iedereen”, stelt een hacker op een forum dat gewijd is aan het hacken van DJI drones. Andere dronevliegers hebben voor de zekerheid de video veilig gesteld in het geval dat deze verwijderd wordt en de Facebookpagina van de maker van de video gerapporteerd bij de autoriteiten. Het zijn dus niet alleen hackers die voor problemen zorgen; er wordt vanuit dezelfde community ook controle uitgeoefend.

Voor de kick

Er zijn inmiddels levendige communities ontstaan rond het ontrafelen van de software die DJI in haar drones verwerkt. Sommige hackers is het gelukt om vliegrestricties te omzeilen, om zodoende toch te kunnen vliegen in gebieden die normaal gesproken onderdeel uitmaken van de lijst met no-fly zones die DJI inprogrammeert. Deels doen ze dat voor de kick, maar er zijn ook hackers die het principieel oneens zijn met het feit dat een fabrikant de gebruiker beperkingen oplegt en daarom proberen de restricties te verwijderen.

Wie de vliegrestricties van zijn drone wil opheffen hoeft trouwens niet per se een whizzkid te zijn: een Russische webshop verkoopt kant-en-klare hacks en mods waarmee bijvoorbeeld de geofencingblokkade opgeheven kan worden. DJI heeft inmiddels aangekondigd meer werk te maken van het tegengaan van dergelijke activiteiten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Dronehackers balen van man die drone liet vliegen naast vliegveld

  • Jan de Bloois

    If you like this kind of ‘music’ there is something terribly wrong in your head, so it is logical that you do all kinds of stupid things. With drones, with drugs, whatever…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier