BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Gezoem van drones irritanter dan geluid van auto’s’

Wat is irritanter: het gezoem van een overvliegende drone of het geluid van een voorbijrijdende auto? NASA deed er onderzoek naar en concludeert dat mensen het geluid van een drone vervelender vinden, zelfs als het volume gelijk is aan dat van een auto.

Nieuw geluidslaboratorium
Het was NASA niet zozeer te doen om te onderzoeken welk geluid als het meest storend wordt ervaren. Het eigenlijke doel van het onderzoek was om een nieuw geluidslaboratorium te testen. Voor dat doel werden gedurende twee jaar geluidsopnamen gemaakt van zowel personenauto’s als vrachtwagens die door een woonwijk rijden. Vervolgens werden deze geluiden afgespeeld in een speciale ruimte waar het effect van geluid op mensen wordt onderzocht.

Tijdens de test in de zogenaamde Exterior Effects Room werden niet alleen de betreffende autogeluiden afgespeeld, maar ook het kenmerkende geluid dat multirotor drones produceren. Wat bleek: de irritatiefactor schoot omhoog bij het testpanel. “Mensen waren zich er niet van bewust dat ze naar geluidsopnamen van drones luisterden, maar de mate van irritatie schoot omhoog”, aldus één van de onderzoekers.

Waarom het geluid van een drone nou precies als irritant wordt ervaren was nog lastig te duiden. Mogelijk heeft het ermee te maken dat mensen bij het horen van een auto er onbewust op anticiperen dat het geluid redelijk snel weer zal uitsterven, terwijl het geluid van een overvliegende drone langer blijft hangen.

Belang van het onderzoek
De onderzoeksresultaten mogen dan niet het hoofddoel zijn geweest van NASA’s experimenten, er kunnen toch bedrijven zijn die er baat bij hebben. Partijen als Amazon bijvoorbeeld werken aan drones die in de toekomst pakketjes moeten gaan afleveren. Voor de publieke acceptatie daarvan is het van belang dat de drones qua geluidsproductie niet als irritant worden ervaren. Uit het onderzoek blijkt nu dat het geluidsvolume dat een drone produceert flink lager moet worden, willen mensen het geluid als even vervelend ervaren als dat van een voorbijrijdend voertuig.

Bestel het boek 'Dronevideo's maken' bij Bol.com
Tags:,

2 Comments

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.