‘Gezoem van drones irritanter dan geluid van auto’s’

Wat is irritanter: het gezoem van een overvliegende drone of het geluid van een voorbijrijdende auto? NASA deed er onderzoek naar en concludeert dat mensen het geluid van een drone vervelender vinden, zelfs als het volume gelijk is aan dat van een auto.

Nieuw geluidslaboratorium

Het was NASA niet zozeer te doen om te onderzoeken welk geluid als het meest storend wordt ervaren. Het eigenlijke doel van het onderzoek was om een nieuw geluidslaboratorium te testen. Voor dat doel werden gedurende twee jaar geluidsopnamen gemaakt van zowel personenauto’s als vrachtwagens die door een woonwijk rijden. Vervolgens werden deze geluiden afgespeeld in een speciale ruimte waar het effect van geluid op mensen wordt onderzocht.

Tijdens de test in de zogenaamde Exterior Effects Room werden niet alleen de betreffende autogeluiden afgespeeld, maar ook het kenmerkende geluid dat multirotor drones produceren. Wat bleek: de irritatiefactor schoot omhoog bij het testpanel. “Mensen waren zich er niet van bewust dat ze naar geluidsopnamen van drones luisterden, maar de mate van irritatie schoot omhoog”, aldus één van de onderzoekers.

Waarom het geluid van een drone nou precies als irritant wordt ervaren was nog lastig te duiden. Mogelijk heeft het ermee te maken dat mensen bij het horen van een auto er onbewust op anticiperen dat het geluid redelijk snel weer zal uitsterven, terwijl het geluid van een overvliegende drone langer blijft hangen.

Belang van het onderzoek

De onderzoeksresultaten mogen dan niet het hoofddoel zijn geweest van NASA’s experimenten, er kunnen toch bedrijven zijn die er baat bij hebben. Partijen als Amazon bijvoorbeeld werken aan drones die in de toekomst pakketjes moeten gaan afleveren. Voor de publieke acceptatie daarvan is het van belang dat de drones qua geluidsproductie niet als irritant worden ervaren. Uit het onderzoek blijkt nu dat het geluidsvolume dat een drone produceert flink lager moet worden, willen mensen het geluid als even vervelend ervaren als dat van een voorbijrijdend voertuig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Gezoem van drones irritanter dan geluid van auto’s’

 • 23 juli 2017 om 09:36
  Permalink

  Het kan mogelijk ook nog te maken hebben met gewenning en toonhoogte: het lage gebrom van auto’s zijn we gewend. Drones maken een veel hoger geluid waar men nog niet jarenlang dagelijks (soms een aantal uur per dag) aan is blootgesteld zoals het geluid van auto’s. En de toonhoogte lijkt wellicht ook meer op insecten die we als irritant ervaren (muggen, wespen, bijen).

  Beantwoorden
  • 28 juli 2017 om 16:18
   Permalink

   ik heb een Yuneec Typhoon H die hoor je even met op stijgen maar na 25 meter en hoger hoor je hem al niet meer dus geluid hinder lijkt mij wat overdreven ja als je dat geluid binnen doet is dat misschien irritant .

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier