Nieuws

Verenigd Koninkrijk gaat registratieplicht voor drones invoeren

Wie in de toekomst in het Verenigd Koninkrijk recreatief met een drone wil vliegen die zwaarder weegt dan 250 gram moet deze verplicht vooraf geregistreerd hebben bij de luchtvaartautoriteit. Ook moeten dronevliegers in spe eerst slagen voor een theorie-examen waarin diverse aspecten van de luchtvaartveiligheid centraal staan.

Details uitwerken

De maatregel is bedoeld om het veilig gebruik van drones te garanderen. Net als in veel andere landen worstelt het VK met de snelle opmars van drones en de negatieve consequenties daarvan, zoals drones die boven bebouwing vliegen of zelfs in de buurt van vliegvelden komen. Door een verplichte registratie in te voeren en een test af te nemen hoopt de overheid het tij te keren als het gaat om onverantwoord gebruik van drones.

Het is nog niet bekend wanneer de verplichte droneregistratie precies ingevoerd wordt. “We moeten de details nog verder uitwerken”, stelt een woordvoerder van het Britse ministerie van transport tegenover de BBC. Naast de registratieplicht en het examen wil het ministerie ook meer werk maken van geofencing, zodat drones niet per ongeluk gevlogen kunnen worden op plekken waar dat niet de bedoeling is.

‘Gezond verstand’

Dronemaker DJI is verheugd met de aangekondigde maatregelen. Volgens Adam Lisberg van DJI klinken de plannen als “gewoon gezond verstand”. Volgens DJI is het goed dat er een evenwicht wordt gevonden tussen het verbieden van drones en het invoeren van al te strikte maatregelen. “Iedereen zou toegang moeten krijgen tot het luchtruim, maar dan moeten er wel systemen zijn die ervoor zorgen dat dat veilig gebeurt.”

Het VK is niet het eerste Europese land dat een droneregistratie invoert: eind 2015 voerde Ierland al zo’n registratieplicht in. Ook in de VS was er sprake van een verplichte registratie van drones boven de 250 gram, maar onlangs haalde een rechter een streep door die maatregel. Sindsdien hoeven dronevliegers in de VS hun toestel niet meer te registreren.

Europese Unie

De kans is groot dat een verplichte droneregistratie over een paar jaar in ieder Europees land wordt ingevoerd. Het Europees Parlement heeft eerder de wens uitgesproken dat zo’n registratie van hobbydrones er komt. Drones die professioneel gebruikt worden moeten in de meeste landen al ingeschreven worden. In Nederland gaat dat via het luchtvaartuigregister.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier