Nieuws

DJI onderzoekt meldingen van uit de lucht vallende Sparks

Op het gebruikersforum van DJI hebben meerdere mensen hun beklag gedaan over het feit dat hun Spark drone zomaar uit de lucht kwam vallen tijdens het uitvoeren van een vlucht. Dat gebeurde zowel boven land als boven water. DJI onderzoekt de klachten.

Wegvallende energievoorziening
De meldingen zijn terug te vinden in twee forumthreads op het forum van DJI. Sommige mensen spreken over het plotseling wegvallen van de energievoorziening, mogelijk als gevolg van een loskomende batterij. In het geval van de Spark worden die middels een klikmechanisme op hun plaats gehouden. Andere theorieën betreffen problemen met de sensoren of de firmware of het per ongeluk geven van het CSC stickcommando, waardoor de motoren stoppen met draaien. Dat laatste is een typisch geval van pilot error.

In een aantal gevallen kon de flight log bekeken worden, en daaruit zou blijken dat er zich geen afwijkende omstandigheden voordeden voorafgaand aan het neervallen van de drone. DJI doet inmiddels onderzoek naar de meldingen van de crashes om te achterhalen wat het probleem geweest zou kunnen zijn.

Karma
Het tijdens het uitvoeren van een vlucht wegvallen van de energievoorziening doet denken aan de problemen die GoPro had met de Karma. Toen bleken lostrillende accuverbindingen debet te zijn aan de storingen. Het probleem leidde tot een terugroepactie van de Karma drone, en pas maanden later kwam het toestel weer op de markt. Van een verkoopsucces is echter geen sprake.

De Karma drone van GoPro werd direct na de introductie geplaagd door problemen

Spark
De Spark is DJI’s nieuwste drone. Het is een miniatuur quadcopter die vooral bedoeld is voor het onderweg maken van luchtfoto’s of video’s. Het toestel is uitgerust met een 1080p HD camera en kan zo’n 15 minuten in de lucht blijven. De gebruiker kan het toestel bedienen met alleen de DJI Go app, een optionele controller, of met armbewegingen. Ook beschikt de Spark over geavanceerde vliegfuncties zoals ActiveTrack, Circle, Rocket en Mission.

Tijdens onze eerste testvluchten met de Spark en onze live streaming video test hebben zich geen onregelmatigheden voorgedaan. Ben jij in het bezit van een Spark en heb je wel onvoorspelbaar gedrag ervaren? Meld dit dan svp in de comments hieronder.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “DJI onderzoekt meldingen van uit de lucht vallende Sparks

 • Heb nu iets van 10 batterijen leeg gevlogen, geen issues. Het enige is dat ie 8 satellieten GPS fix vereist voordat ie hoger dan 5 meter wil vliegen (en dat ook niet duidelijk aangeeft). Dat betekent feitelijk dat je niet vanaf een bergpaadje met wat bomen kan opstijgen. Dat maakt hem dus vrijwel onbruikbaar als je bijvoorbeeld klimacties wil vastleggen.

  Beantwoorden
 • Peter Schuiling

  Ik heb al twee keer tijdens een vlucht een kompas error gekregen, de eerste keer kreeg ik hem met handmatig sturen op de grond en de tweede keer was de error opgeheven toen hij 10 meter van mij af was.
  En een keer verbindingsproblemen op een afstand van 5 meter. Hij ging direct rth. Ik had op dat moment nog geen kabel ertussen.
  Verder duurt het soms lang voor ik verbinding krijg.
  Ik hoop dat dit alles met updates te verhelpen zijn. Tot dan doe ik de grotere afstanden met de mavic die ik volledig vertrouw

  Beantwoorden
 • Wegvallende verbinding met de remote. Spark landt dan op de plek waar hij eindigt en niet RTH. Gelukkig deze keren nog niet de max geprobeerd door verder te vliegen dan een simpel veld. Ook op Dji forum regent het deze klachten.

  Beantwoorden
 • Fred de Goede

  Drone in zwemvijver gevallen na een totale uitval van stroom. Op de film die hij aan het maken was is te zien dat hij tijdens het vallen niet meer opneemt. Stroom is compleet weggevallen. Batterij was vol. Direct uit vijver gehaald, batterij verwijderd en met de fohn een paar uur warm gehouden om vocht te verwijderen. Volgende dag in de zon verder laten drogen. Vandaag een testvluch met succes afgerond. Alles werkt weer. Ben wel volledig het vertrouwen in de drone kwijt. Morgen proberen log file te bekijken en deze naar DJI te sturen.

  Beantwoorden
 • Ik heb pas een dji spark gekocht wil met handgebaren vliegen maar ik als ik hem opstart knippert hij rood en geel maar hij doet het gewoon niet.Waar kan het aan liggen

  Beantwoorden
 • Ik ben al bijna een keer mijn drone kwijtgeraakt. Liep nog net goed af. Op 10 meter hoogte wilde ik horizontaal gaan vliegen, de drone ging er ineens uit zichzelf als een idioot vandaar. Hij verloor de verbinding, kwam toch nog terug, maar niet naar RTH. Gelukkig op een plek waar ik met veel moeite nog net bij kon. Het was in de bergen. Toch eerst maar eens uitzoeken waar dit door komt voor we weer vliegen

  Beantwoorden
 • Ik heb de DJI Spark geuopdate
  Ik stijg op en wat blijkt dat hij niet meer voor uit vliegt.
  Heb de strings na gekeken en de controller op nieuw gekalibreerd .
  Stijg weer opnieuw op en het probleem blijft

  Beantwoorden
 • ik ben net mijn drone kwijtgeraakt. hij vloog op paar meter hoogte, kreeg melding van verloren satelliet verbinding geloof ik, ging erg snel en ineens vliegt hij wel. heb nog op de rth knop gedrukt maar hij kwam niet terug. hij vloog in een gebied waar ik hem niet meer heb terug kunnen vinden.

  Beantwoorden
 • Otterlo 23-4-2019
  Zoon heeft deze week DJI spark drone van me gekregen en bij vandaag vliegen, viel de stroom in 1 keer uit, toen in de lucht was. Na zeer lang zoeken (ruim 2 uur) hebben wij de drone weer gevonden. De accu, dus uit de drone, was nergens meer te vinden. Dus accu is tijdens het vliegen uit de drone gevallen, terwijl er wel een duidelijke klik te horen was bij installeren batterij in drone. Te zot voor woorden dat dit kan gebeuren, een extra kosten post voor een nieuwe batterij. Ook via gps batterij nergens kunnen vinden, wat een K kwaliteit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier