Onderzoek

Stormdrones kunnen mogelijk eerder voor tornado’s waarschuwen

Jaarlijks vallen er alleen al in de VS tientallen doden als gevolg van voorbijrazende tornado’s, om nog maar niet te spreken over de grote materiële schade die dergelijke stormwinden veroorzaken. Veel ellende kan mogelijk voorkomen worden als er eerder gewaarschuwd wordt voor de komst van een wervelstorm. Mogelijk kunnen speciale stormdrones daarbij helpen.

Tot een uur eerder waarschuwen
Volgens onderzoekers van de universiteiten van Oklahoma, Nebraska en Kentucky – staten die regelmatig door tornado’s getroffen worden – kunnen nieuwe early warning-systemen ervoor zorgen dat er tot wel een uur eerder gewaarschuwd kan worden voor gevaarlijke stormen. “Het is op basis van sommige modellen zelfs mogelijk om te waarschuwen voor een storm die nog tot ontwikkeling moet komen”, aldus onderzoeker Kelvin Droegemeier.

Het is voor de betrouwbaarheid van dergelijke modellen wel van belang dat er zoveel mogelijk atmosferische metingen gedaan worden, op verschillende hoogten. En dat is precies waar drones voor ingezet kunnen worden. Het team experimenteert daarom met uiteenlopende typen onbemande luchtvaartuigen, variërend van fixed-wing toestellen tot quadcopters.

Paar honderd meter hoog
Aanvankelijk werd er gekozen voor commercieel verkrijgbare drones, waar de verschillende meetinstrumenten op bevestigd werden. Maar de onderzoekers ontwikkelen nu ook eigen systemen, die beter bestand zijn tegen stormachtige windcondities en regen. De drones moeten immers opgelaten kunnen worden in niet al te beste weersomstandigheden, zoals onweer en stormwinden voorafgaand aan een wervelstorm.

“Tot nu toe kunnen we prima metingen uitvoeren op de grond, en ook op grote hoogte, dankzij satellieten. Maar het zijn juist die luchtlagen op een paar honderd meter boven de grond die belangrijk zijn voor onze metingen. Dat is waar de drones om de hoek komen kijken”, stelt Droegemeier.

KNMI
Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met de inzet van drones, ten behoeve van het doen van atmosferische metingen op verschillende hoogten. Onlangs werd een drone voorzien van een radiosonde tot een hoogte van 240 meter gebracht. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dergelijke metingen op nog grotere hoogte uitgevoerd gaan worden.

(bron: The Weather Network)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier