Nieuws

Amazon-patent laat drone je huis scannen om aanbevelingen te doen

De drones die Amazon in de toekomst wil laten vliegen om pakketjes af te leveren in je achtertuin worden wellicht uitgerust met een systeem dat je aanbevelingen doet voor andere producten op basis van je woonsituatie. Dat blijkt uit een nieuw patent dat onlangs aan de de e-commercegigant is toegewezen.

Locatiespecifieke aanbevelingen

In het patent met als titel Trigger Agents in Video Stream from Drones wordt een systeem beschreven dat op basis van ter plaatse opgenomen camerabeelden aanbevelingen voor bepaalde producten of diensten stuurt naar de klant. Daartoe worden de opnamen naar een server gestuurd voor nadere analyse, waarbij gekeken wordt of locatiespecifieke aanbiedingen gedaan kunnen worden. Een high-tech vorm van upselling dus.

Zo zou een delivery drone die tijdens het afleveren van een bestelling waarneemt dat er een gat in het dak van je huis zit een seintje kunnen geven dat er een dakreparatie nodig is, inclusief een maatwerk offerte van een lokale dakdekker of loodgieter of aanbiedingen voor klusmateriaal. Een dergelijk bericht zou verstuurd kunnen worden via een appje, email, of een bericht op de gebruikerspagina op de website van Amazon.

Een ander voorbeeld dat in de patentaanvraag wordt beschreven betreft een drone die constateert dat de bomen op het terrein van de klant in een slechte conditie zijn. Vervolgens zou Amazon aanbevelingen kunnen doen voor meststoffen of voor de diensten van een boomverzorger in de buurt.

Opt-in

De dienst zou in principe opt-in zijn. Dat wil zeggen dat de klant vooraf toestemming zou moeten geven voor de dienst. Ook zou de dienst alleen werken als de persoon die toestemming heeft gegeven daadwerkelijk op locatie is tijdens het aflevermoment, met het oog op de privacy. Dat zou middels geofencing bepaald moeten worden.

Of de dienst ooit in gebruik wordt genomen is nog maar zeer de vraag: het maken en/of opslaan van beeld- of geluidsopnamen van huizen of bedrijfspanden ligt nogal gevoelig, zeker als er personen aanwezig zijn die daar geen prijs stellen. Daarnaast is het vooralsnog in de meeste landen onmogelijk om drones in te zetten voor pakketbezorging, in verband met de strenge eisen die worden gesteld aan onbemande vluchten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier