ProProductnieuws

Cooling mount moet haperende videoverbinding in DJI Go op iPad voorkomen

Veel (professionele) DJI-gebruikers kiezen voor een iPad of iPad Mini als display op hun controller. Zeker ten opzichte van een telefoon biedt een iPad immers veel meer schermruimte voor het weergeven van de live videofeed en de verschillende menu’s en settings. Problematisch is echter dat iPads tijdens het gebruik van de DJI Go app de neiging hebben om oververhit te raken, met een haperende of zelfs uitvallende videoverbinding tot gevolg. Om dat te voorkomen heeft een Amerikaanse firma een speciale cooling mount ontwikkeld, inclusief houder voor op een DJI controller.

Te hoge CPU load
De problemen met haperende videoverbindingen bij gebruik van een iPad zijn helaas wijdverspreid. Zowel op Engelstalige fora als op het Nederlandse forum DronePilots.nl wordt er in toenemende mate geklaagd over dit probleem. De meeste oplossingen die aangedragen worden – alle apps afsluiten behalve DJI Go, de vliegtuigmodus inschakelen, uitschakelen van de video cache, background app refresh uitschakelen, iPad steeds opnieuw opstarten – hebben echter geen enkel resultaat, tot grote frustratie van de gebruikers.

De oorzaak van de oververhitting lijkt hem te zitten in een te hoge belasting van de processor van de iPad, iets waarvoor de DJI Go app ook waarschuwt: ‘Mobile device CPU fully loaded’. Als gevolg van CPU overload kan de processor zijn warmte niet meer goed kwijt, waardoor de elektronica in de iPad ingrijpt door de processorsnelheid te verlagen. Daardoor krijg je eerst last van groene strepen/vlakken in beeld en een haperende videoverbinding, en bij warm weer kan de videoverbinding zelfs helemaal uitvallen en vlieg je feitelijk blind.

Alle generaties iPad lijken er last van te hebben, van iPad Mini 2 en 4 tot de iPad Pro. Het vervelende is dat er weinig aan het probleem te doen is: zeker op warme dagen en tijdens wat langere vliegsessies loop je op een goed moment kans dat je iPad gaat haperen. Dat is erg irritant als je op dat moment foto’s of video-opnamen aan het maken bent, en het kan (tenzij je VLOS vliegt, zoals het hoort) in het ergste geval leiden tot een crash, aangezien je niet meer goed mee kunt kijken met de camera van de drone.

Actieve koeling
Uiteindelijk is het te hopen dat DJI het probleem aanpakt middels een update van de DJI Go app. Tot die tijd kun je omzien naar andere hulpmiddelen, zoals het actieve koelsysteem van het Amerikaanse bedrijf X-naut. De iPadhouder die dit bedrijf op de markt brengt is voorzien van een paar ventilators die de warmte die de iPad genereert effectief afvoeren. Het systeem zou je iPad gegarandeerd urenlang koel moeten houden, ook tijdens intensief gebruik op warme dagen.

De drone bracket cooling mount bundle is zowel beschikbaar voor de iPad Air/Pro 9,7” als de iPad Mini 2/4. Prijzen variëren van 220 tot 240 dollar.

Maak jij ook gebruik van een iPad in combinatie met een DJI drone, en herken je het probleem dat beschreven wordt in dit artikel? Laat het hieronder even weten in de comments, ook als jij denkt een andere oplossing te hebben voor het probleem. Geef svp ook aan welke iPad en welke DJI drone je gebruikt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

15 gedachten over “Cooling mount moet haperende videoverbinding in DJI Go op iPad voorkomen

 • Marcus kingma

  Ik gebruik de Samsung Galaxy Tab S 10.5. Geen enkel probleem.

  Beantwoorden
 • Leuk idee maar hoe zwaar weegt dat ding? Vind het geheel nu al zwaar zat met mijn iPad Mini. Die mount op de controller van de P3P is al zo gaar als wat…

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De versie voor de iPad Mini weegt 200 gram, en de versie voor de iPad 9,7″ weegt 275 gram. Een fors extra gewicht dus, waardoor je controller inderdaad minder fijn te hanteren wordt.

   Beantwoorden
 • Hoe te gebruiken met de controller van de Mavic Pro?
  Daar gaat de portability, zo moet je nog een extra tas meenemen.
  En de prijs is ook veel te duur, ik heb al andere tablet moeten aanschaffen voor de app van DJI, nu kan deze tablet de app ook al niet meer trekken.
  Hoeveel divices moeten we nog aanschaffen voor we de drone normaal kunnen gebruiken?

  Beantwoorden
 • Ipad mini 3 cellular. Vanaf deze zomer pas video problemen hangende beelden enz had ik nimmer. Heb het met de mavic en phantom

  Beantwoorden
 • Hier ook last van wegvallende verbinding. Heb het idee sinds een DJI firmware update. Gebruik vanaf begin een ipad mini en in den beginne ging het perfect. Connection lost lijkt ook steeds vaker en sneller op te treden.

  Beantwoorden
 • Hier zelfde probleem, nooit problemen gehad tot een update. Gebruik een P3 en Iphone 5C. Op de Ipad (weet niet welke, is oudje) ook nooit problemen gehad tot de update. Erg jammer gezien ik in Frankrijk zit en hier filmpjes wilde maken……

  Beantwoorden
 • Wat mij elke keer weer opvalt bij deze berichtgeving online, en dat wordt niet mee genomen in geen enkel verhaal op het net, is of de uitval juist voorkomt bij modellen met 4G aan boord?
  Ik heb nu 2 postings elders gelezen dat zodra men de 4G verbinding uitzet, het probleem zich niet meer voordoet.

  Ik heb al tig vluchten met mijn Ipad mini 4 (zonder 4G) en herken dus totaal dit probleem niet..
  Ook ik heb op zeer warme dagen gevlogen without a glitch.
  Zowel met de DJI GO 4 app, alsmede de Litchi App

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Bjorn, het probleem doet zich ook voor bij wifi-only iPads (ik spreek uit ervaring).

   Beantwoorden
   • Hoi Wiebe
    Bedankt voor de feedback.

    Het zou mooi zijn als er wat meer gedetailleerde informatie beschikbaar zou zijn bij dit soort problemen.
    Ik gebruik mijn Ipad puur voor alleen de Mavic, daar staan 2 apps op. Litchi en de Go app meer niet. Dat wil ik juist ook niet.

    Bij dit soort problemen mist gewoon nog een hoop achtergrond informatie voor een goede analyze van het probleem.
    Zoals:

    1. Welke versie Ipad betreft het? 1 2 3 of 4? en 16/32/64/128gb versie?
    2. Cellular of Non-Cellular
    3. Ios versie
    4. Welke instellingen app? zoals foto en video Caching aan uit?
    5. Hardware Decoding aan/uit?
    etc etc.. alles wat performance gerelateerd is.
    Zoveel mogelijk details.

    Nu is de berichtgeving alleen maar: “Doet het niet” snappu 🙂

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Als je de verschillende fora doorneemt op dit probleem kom je zeer uiteenlopende configuraties tegen, maar allemaal met dezelfde klacht. Zelf heb ik het met meerdere iPads geconstateerd, met verschillende iOS versies, flight mode aan/uit, caching aan/uit, etc. Hardware decoding kun je niet meer switchen. Ik snap dat je voor troubleshooting altijd zoveel mogelijk context moet hebben, maar het gaat verder dan alleen hardware; zo merkte ik dat ik meer last had van het probleem op warme dagen, en verrek, ik vond bewijs dat meer mensen dit constateerde. Wat me weer leidde tot het probleem van oververhitting. Et cetera et cetera.

     Beantwoorden
     • We gaan zien waar dit probleem heen lijdt, de tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier