BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Cooling mount moet haperende videoverbinding in DJI Go op iPad voorkomen

Veel (professionele) DJI-gebruikers kiezen voor een iPad of iPad Mini als display op hun controller. Zeker ten opzichte van een telefoon biedt een iPad immers veel meer schermruimte voor het weergeven van de live videofeed en de verschillende menu’s en settings. Problematisch is echter dat iPads tijdens het gebruik van de DJI Go app de neiging hebben om oververhit te raken, met een haperende of zelfs uitvallende videoverbinding tot gevolg. Om dat te voorkomen heeft een Amerikaanse firma een speciale cooling mount ontwikkeld, inclusief houder voor op een DJI controller.

Te hoge CPU load
De problemen met haperende videoverbindingen bij gebruik van een iPad zijn helaas wijdverspreid. Zowel op Engelstalige fora als op het Nederlandse forum DronePilots.nl wordt er in toenemende mate geklaagd over dit probleem. De meeste oplossingen die aangedragen worden – alle apps afsluiten behalve DJI Go, de vliegtuigmodus inschakelen, uitschakelen van de video cache, background app refresh uitschakelen, iPad steeds opnieuw opstarten – hebben echter geen enkel resultaat, tot grote frustratie van de gebruikers.

De oorzaak van de oververhitting lijkt hem te zitten in een te hoge belasting van de processor van de iPad, iets waarvoor de DJI Go app ook waarschuwt: ‘Mobile device CPU fully loaded’. Als gevolg van CPU overload kan de processor zijn warmte niet meer goed kwijt, waardoor de elektronica in de iPad ingrijpt door de processorsnelheid te verlagen. Daardoor krijg je eerst last van groene strepen/vlakken in beeld en een haperende videoverbinding, en bij warm weer kan de videoverbinding zelfs helemaal uitvallen en vlieg je feitelijk blind.

Alle generaties iPad lijken er last van te hebben, van iPad Mini 2 en 4 tot de iPad Pro. Het vervelende is dat er weinig aan het probleem te doen is: zeker op warme dagen en tijdens wat langere vliegsessies loop je op een goed moment kans dat je iPad gaat haperen. Dat is erg irritant als je op dat moment foto’s of video-opnamen aan het maken bent, en het kan (tenzij je VLOS vliegt, zoals het hoort) in het ergste geval leiden tot een crash, aangezien je niet meer goed mee kunt kijken met de camera van de drone.

Actieve koeling
Uiteindelijk is het te hopen dat DJI het probleem aanpakt middels een update van de DJI Go app. Tot die tijd kun je omzien naar andere hulpmiddelen, zoals het actieve koelsysteem van het Amerikaanse bedrijf X-naut. De iPadhouder die dit bedrijf op de markt brengt is voorzien van een paar ventilators die de warmte die de iPad genereert effectief afvoeren. Het systeem zou je iPad gegarandeerd urenlang koel moeten houden, ook tijdens intensief gebruik op warme dagen.

De drone bracket cooling mount bundle is zowel beschikbaar voor de iPad Air/Pro 9,7” als de iPad Mini 2/4. Prijzen variëren van 220 tot 240 dollar.

Maak jij ook gebruik van een iPad in combinatie met een DJI drone, en herken je het probleem dat beschreven wordt in dit artikel? Laat het hieronder even weten in de comments, ook als jij denkt een andere oplossing te hebben voor het probleem. Geef svp ook aan welke iPad en welke DJI drone je gebruikt.

DroneLand ROC-light

15 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
        • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.