Tech

GPSdome maakt drones weerbaar tegen jammers

Om te voorkomen dat drones ingezet worden om drugs te smokkelen of aanslagen te plegen wordt er door verschillende bedrijven hard gewerkt aan uiteenlopende anti-drone maatregelen. Eén van die maatregelen is de GPS-jammer, die het GPS-signaal dat een drone gebruikt voor de navigatie op afstand verstoort. Een Israelisch bedrijf heeft nu een GPS-ontvanger ontwikkeld die ongevoelig is voor degelijke verstoringen.

Null Steering

De GPSdome is een GPS-ontvanger die ongeveer 170 gram weegt en 0,75 Watt aan energie gebruikt. De technologie werd ontwikkeld door de Israëlische startup Bluebird Aero Systems. Tijdens een recente test werd een kleine drone voorzien van de GPSdome bestookt door de verstorende radiosignalen van een GPS-jammer op de grond, maar dat had geen effect op de drone en deze kon zonder problemen zijn weg vervolgen.

Om de verstorende radiosignalen weg te filteren maakt de GPSdome gebruik van twee GPS-antennes. Door de faseverschillen te meten die optreden in het signaal dat de twee antennes doorgeven aan de GPSdome is het mogelijk om het effect van een stoorzender teniet te doen, iets wat ook wel aangeduid wordt met Null Steering.

Anti-tegenmaatregelen

De ontwikkeling van de GPSdome is slecht nieuws voor leveranciers van anti-drone systemen die afhankelijk zijn van de verstoring van GPS. Eens te meer blijkt dat het tegengaan van ongewenste dronevluchten een kat- en muisspel is, waarbij tegenmaatregelen zoals GPS-jamming teniet gedaan kunnen worden door de inzet van anti-tegenmaatregelen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier