Amerikaans leger doet DJI drones in de ban wegens informatieveiligheid

Het Pentagon heeft een memo verspreid waarin alle Amerikaanse legeronderdelen gesommeerd worden om een einde te maken aan het gebruik van apparatuur van DJI. Reden is de toenemende zorg over informatieveiligheid. Voor een goede werking en het opslaan van logfiles hebben de systemen intensief contact met servers van DJI, en experts vrezen dat er nog veel meer gevoelige informatie gedeeld wordt met het Chinese bedrijf.

Veiligheidsrisico
In de uitgelekte memo, die opdook op de website sUASnews, wordt gesteld dat DJI veruit de grootste leverancier is van commerciële onbemande systemen. Er zijn in de loop der tijd meer dan 300 certificaten van luchtwaardigheid toegewezen aan verschillende legeronderdelen, die de drones voor uiteenlopende missies inzetten.

Het Pentagon vreest echter dat het gebruik van de systemen van DJI een informatieveiligheidsrisico met zich meebrengt. Daarom worden legeronderdelen gevraagd om per direct een einde te maken aan het gebruik van DJI apparatuur. Het verbod geldt niet alleen drones, maar ook alle accessoires en software afkomstig van DJI. Voor de zekerheid moeten ook alle accu’s uit de systemen verwijderd worden.

Gevoelige informatie
Het nieuws dat het leger een einde maakt aan het gebruik van DJI producten komt niet helemaal als een verrassing. Cybersecurity experts waarschuwen al langer voor het feit dat DJI producten veel gevoelige informatie doorzenden naar de servers van het moederbedrijf. Denk daarbij aan vluchtgegevens, beeldopnamen en zelfs audio-opnamen die gemaakt worden door de tablet of smartphone op de controller.

Zeker in het geval van het leger, die mogelijk missies uitvoeren op gevoelige locaties, wil je niet dat dergelijke data in handen komt van de verkeerde personen of autoriteiten. Maar ook andere overheidsorganisaties zouden zich moeten afvragen of het wel zo’n goed idee is om kritieke infrastructuur in kaart te brengen met drones waarvan het maar de vraag is of de verzamelde data uiteindelijk niet in verkeerde handen valt.

Nederland
Ook in Nederland worden DJI systemen ingezet door overheidsorganisaties, waaronder politie en brandweer. Of die maatregelen hebben genomen om het ongewenst weglekken van mogelijk gevoelige informatie hebben voorkomen is niet duidelijk. Een woordvoerder van de politie was niet bereikbaar voor commentaar.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!