Nieuws

Dronewatch gaat Down Under voor World Solar Challenge 2017

De Red Shift van Solar Team Twente tijdens een racesimulatie in de Achterhoek. Foto: Wiebe de Jager

Op 8 oktober 2017 gaat in Darwin (Australië) de 14de editie van de Bridgestone World Solar Challenge van start. Het doel is om met door zonne-energie aangedreven auto’s zo snel mogelijk over de finish in Adelaide te komen. Er doen drie Nederlandse teams mee, waaronder Solar Team Twente. Om de verrichtingen van dit team zo goed mogelijk in beeld te brengen wordt er dit jaar voor het eerst een drone ingezet. Hiervoor is het team uit Twente een samenwerking aangegaan met Dronewatch.

Red Shift
Solar Team Twente bestaat uit studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente. Dit jaar wordt er gereden met de Red Shift, een zonnewagen die aangedreven wordt door een zonnepaneel met een oppervlak van vier vierkante meter. In het geval van bewolking schakelt de auto over op accu’s, die echter alleen door de zonnepanelen opgeladen mogen worden.

De race zal in totaal zo’n zeven dagen duren en voert door de dorre binnenlanden van Australië. In totaal moet er zo snel mogelijk een afstand van ruim 3.000 kilometer worden afgelegd. Dat doen de zonne-auto’s niet alleen: elke solar car wordt omgeven door een konvooi met hulptroepen, waaronder technische assistentie, een coördinatieteam en scouts.

Luchtbeelden en 360º opnamen
Tijdens elke editie van de zonnerace worden de verrichtingen van Solar Team Twente gedocumenteerd door een mediateam, bestaande uit fotografen en videomakers. Dit jaar wordt daar voor het eerst een drone-operator aan toegevoegd, in de persoon van Wiebe de Jager van Dronewatch. Wiebe zal waar mogelijk en in lijn met de voorwaarden van de wedstrijdorganisatie en de Australische regelgeving de Red Shift en het team eromheen vanuit de lucht gaan filmen en fotograferen. Ook verzorgt hij 360º opnamen, die een unieke blik achter de schermen opleveren.

Gearte Nynke Noteboom, communicatiemanager van Solar Team Twente: “Ons team verlegt de grenzen van de techniek. Wiebe de Jager van Dronewatch doet dit ook en past daarom daarbij goed bij ons vooruitstrevende team. We kijken ernaar uit dat zelfs de beelden van de race op een vernieuwende manier worden vastgelegd!”

Extreme omstandigheden
Wiebe de Jager van Dronewatch: “Ik ben trots op het feit dat Solar Team Twente mij gevraagd heeft om de dronebeelden en 360º opnamen te verzorgen tijdens de race. Het zal een intensieve periode worden, waarin veel gevraagd wordt van zowel piloot als apparatuur. De omstandigheden zijn immers extreem en je moet tijdens de race steeds heel snel schakelen. Bovendien moet er goed gecoördineerd worden met zowel het mediateam als met het gehele konvooi.”

Wie het leuk vindt om de race van dichtbij te volgen kan terecht op de Facebookpagina, Twitterfeed of Instagramaccount van Solar Team Twente. Tijdens de rit worden er via een satellietverbinding dagelijks video’s en updates naar Nederland gestuurd, vanwaar pers en social media kanalen worden bediend. Via de Instagramaccount van Wiebe de Jager krijg je bovendien een kijkje achter de schermen van de drone-operaties.

Sfeerbeelden camperreis
Na afloop van de Solar Challenge ligt er nog een prestigieus project voor Dronewatch in het verschiet, namelijk het maken van een sfeervideo van een camperreis door zuid-oost Australië in opdracht van WRC Reizen uit Hilversum en het in camperreizen gespecialiseerde Tourism Holdings Ltd. Ook National Geographic Traveler NL/BE heeft aangegeven interesse te hebben in de beelden van de reis.

Met dank aan DJI voor het sponsoren van een CrystalSky 5,5” FPV monitor en Degreef & Partner voor het ter beschikking stellen van een Lowepro DroneGuard Pro 450.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Dronewatch gaat Down Under voor World Solar Challenge 2017

 • Beste Wiebe,

  Gefeliciteerd met deze prachtige klussen.
  Men heeft gekozen voor een dynamische drone-expert die als geen ander past bij dergelijke unieke opdrachten.

  Ik ben reuze benieuwd naar je beelden.

  Veel succes toegewenst.

  Jan van Uffelen,
  Barneveld.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier