BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Dronebeelden aanleg N18 leiden tot vermaning luchtvaartpolitie

Tussen Enschede en Varsseveld wordt momenteel een nieuwe verbindingsweg aangelegd, de N18. Om de voortgang van het project in beeld te brengen maakt Stichting N18 Drone Projects met behulp van een drone luchtbeelden van de werkzaamheden. De stichting is echter op de vingers getikt door de luchtvaartpolitie: de beelden zouden volgens de luchtvaartpolitie rieken naar commercie en dus zou de piloot over een vergunning moeten beschikken.

Meekijken met de aanleg
N18 Drone Projects is een initiatief van Rudy Exterkate uit Bentelo. In oktober 2016 begon hij als hobbyist met het filmen en fotograferen van de aanleg van de N18. “Er vindt een ingrijpende verandering plaats in het Twentse landschap en de Achterhoek, dat alles voor de aanleg van een snelweg. Ik dacht bij mezelf: waarom zou ik dit niet via social media gaan delen. Op die manier kan iedereen die hierbij betrokken is en interesse heeft meekijken.”

Inmiddels zijn de dronebeelden vele duizenden keren bekeken en worden deze ook overgenomen door lokale media. Er is een Facebookpagina in het leven geroepen en N18 Drone Projects beschikt over een eigen website en YouTube-kanaal. Exterkate: “Het is wel een hele grote klus, maar ik zie het als een grote uitdaging. Zo wil ik een stukje historie vastleggen, hoe was het voor de aanleg. In de toekomst kan men terugblikken op die beelden en zien hoe één en ander tot stand is gekomen.”

Commercieel van aard
Rijkswaterstaat en aannemersbedrijf Noaber18 zijn echter ‘not amused’ over het gebruik van de drone bij het project. Zij vroegen de Inspectie Leefomgeving&Transport (ILT) om de beelden van Exterkate te bekijken. De ILT heeft vervolgens de luchtvaartpolitie ingeschakeld. Die zijn van mening dat er geen strafbaar feit is gepleegd, maar de beelden zouden ‘naar commercie rieken’. Er worden verder geen acties ondernomen.

Om toch door te kunnen vliegen was N18 Drone Projects al bezig met de certificering en de aanvraag van de laatste ontheffing en de benodigde ROC-light. Die is onlangs  afgegeven. Exterkate zegt inmiddels te werken aan nieuwe video’s. “Daarbij zullen de regels voor het vliegen met drones strikt worden gevolgd, al was het maar vanwege het feit dat mijn werk onder een vergrootglas ligt.”

Hobbymatig of commercieel
Wie hobbymatig luchtbeelden maakt met een drone mag deze via eigen social media delen, maar alles wat buiten hobby- en sportvliegen valt, wordt door de luchtvaartpolitie gezien als commercieel vliegen, ook als er niet voor de beelden betaald wordt. Alhoewel Exterkate naar eigen zeggen geen cent verdiend heeft met de beelden, is er volgens de luchtvaartpolitie dus toch een verdenking van beroepsmatig gebruik.

Exterkate: “Gelukkig is alles met een sisser afgelopen. We wisten uiteindelijk dat we ons netjes aan de geldende vliegregels hielden. Toen ik begon vanuit de hobby was er niets aan de hand, maar alles groeide boven onze verwachtingen. Om die reden besloten we met de ROC-light certificering te starten zodat we ook commercieel kunnen gaan vliegen. Tevens hebben we een stichting opgezet zodat mensen die er zelf niet op uit kunnen toch de voortgang van het werk kunnen volgen.”

DroneLand ROC-light

5 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.