Pro

Amerikaans bedrijf zet drone in voor aanleg hoogspanningslijnen 

De Amerikaanse drone-operator SkySkopes is er onlangs voor het eerst in de VS in geslaagd om succesvol gebruik te maken van een drone voor de aanleg van hoogspanningslijnen. De drone vloog een dunne voordraad van mast tot mast, waarna de eigenlijke hoogspanningskabel gespannen kon worden. Normaal gesproken komt daar een kostbare helikopter aan te pas.

Cable pulling sock

Het experiment werd uitgevoerd in samenwerking met Sharper Shape Inc, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de inzet van drones voor inspecties en onderhoud in de energiesector. Voor de test werd gebruik gemaakt van een flinke hexacopter, de Sharper A6. Niet alleen kan deze drone ingezet worden voor BVLOS inspectievluchten, de drone is ook krachtig genoeg om een nylon voordraad (in het jargon: een cable pulling sock) te trekken tussen twee masten.

In de video is te zien hoe de drone de voordraad eerst over een katrol trekt. Daarna vliegt de drone met de draad naar een volgende mast. Door de inzet van drones kan het aanleggen van hoogspanningslijnen een stuk sneller en veiliger verlopen dan met conventionele methoden mogelijk is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier