Drone landt per ongeluk op dek grootste vliegdekschip van Groot-Brittanië

Foto: Black Isle Images

Het Britse ministerie van defensie heeft een onderzoek ingesteld naar de landing van een hobbydrone op het dek van de HMS Queen Elizabeth, het grootste oorlogsschip uit de vloot van de marine van Groot-Brittanië. De drone kon het schip zonder dat iemand het merkte naderen.

Te harde wind
De drone werd bestuurd door een fotograaf die anoniem wenst te blijven. Toen hij zijn drone van het type DJI Phantom boven het schip liet vliegen, verscheen er een melding dat de wind te hard was. Uit voorzorg liet hij de drone dalen en kwam deze onbeschadigd op het dek terecht. Nadat de man een foto had genomen kon hij de drone weer laten opstijgen en veilig terug vliegen.

De eigenaar van de drone kan nog niet geloven dat hij zijn drone ongemerkt op het reusachtige schip kon laten landen. “Ik had wel 2 kilo semtex aan het apparaat kunnen binden en dan had nog niemand iets gemerkt”, verklaarde de eigenaar van de drone tegenover een journalist van de BBC.

De HMS Queen Elizabeth is een vliegdekschip dat nog niet in gebruik is genomen. Het schip weegt 70.000 ton en de bouw ervan heeft drie miljard Britse pond gekost. Het schip wordt momenteel in de haven van Invergordon (Schotland) afgewerkt.

Onderzoek
De dronepiloot in kwestie is zich bewust van het feit dat hij zich niet aan de regels heeft gehouden. Hij besloot na afloop van het incident dan ook om zich vrijwillig te melden bij de bewaking van de haven. “Het lijkt me dat de beveiliging van het schip wel wat opgeschroefd mag worden. Iedereen kan met een drone in de buurt komen. Ik had verwacht dat ze meteen mijn beelden zouden confisqueren, maar dat is dus niet gebeurd.”

Het Britse ministerie van defensie doet inmiddels onderzoek naar het bezoekje van de drone. De Britse ‘Drone Code‘ zegt niets over het vliegen boven havens of in de nabijheid van (militaire) schepen.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!