Nieuws

Aanslag Charlottesville bij toeval gefilmd door drone

De vermoedelijk racistisch gemotiveerde aanslag met een auto op demonstranten in het Amerikaanse universiteitsstadje Charlottesville is niet alleen door talloze smartphones van omstanders, maar ook door een drone gefilmd.

Overzicht
De beelden werden gemaakt door de Amerikaanse drone-operator Skyclad Aerial, zelf gevestigd in Charlottesville. Op het moment van de aanslag had een bedrijf een drone in de lucht hangen die opnamen maakte van de menigte. Ook de chaos die ontstond na afloop van het incident werd vastgelegd door de drone.

Waarschijnlijk zullen die beelden van groot belang zijn voor het verdere onderzoek naar de aanslag, aangezien ze een zeer goed overzicht geven van de situatie en de momenten voorafgaand aan het tragische incident, waarbij één vrouw het leven liet en een paar mensen zwaargewond raakten.

Dronejournalistiek
Dat drones van grote waarde kunnen zijn voor journalisten die een grootschalige gebeurtenis vanuit een ander perspectief willen vastleggen behoeft na het zien van deze beelden weinig nadere toelichting. In veel landen is het gebruik van drones voor dit doel echter zo goed als onmogelijk, vanwege de strenge eisen ten aanzien van het vliegen nabij mensenmenigten en bebouwing.

Mogelijk dat tethered drones, die middels een kabel verbonden zijn aan een grondstation, of zeer lichte drones zoals de DJI Spark uitkomst kunnen bieden als het gaat om het bedrijven van dronejournalistiek. Van dergelijke oplossingen gaat eigenlijk amper gevaar uit voor de mensen op de grond. Desondanks zijn deze systemen vaak aan dezelfde regels gebonden als die gelden voor zwaardere drones.

Droneverbod
Bizar toeval is dat Charlottesville in 2013 de eerste stad in de VS was die een verbod uitvaardigde op het gebruik van drones voor surveillancedoeleinden. Volgens een motie die in februari van dat jaar werd aangenomen zou de stad afzien van het gebruik van drones voor cameratoezicht en het bewapenen van drones. Ook voorzag de resolutie in een tweejarig verbod op het gebruik van drones binnen de grenzen van de stad.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier