Britse verzekeraar komt met on-demand droneverzekering

Niet alleen de markt voor drones in volop in beweging, ook de manier waarop drones verzekerd kunnen worden is aan innovatie onderhevig. Zo biedt de Britse verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) in samenwerking met appontwikkelaar Flock binnenkort een app aan waarmee dronepiloten per vlieguur een aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten. Desgewenst kan ook de apparatuur meeverzekerd worden.

Per uur verzekeren

Tot op heden moeten dronepiloten die zich willen verzekeren voor aansprakelijkheid of schade een relatief kostbare polis afsluiten met een looptijd van een jaar. Met name kleine drone-operators die relatief weinig vluchten per jaar uitvoeren stuit dat tegen de borst. Maar ook partijen die gebruik maken van verschillende systemen voor uiteenlopende werkzaamheden hikken vaak aan tegen de hoge premies die gepaard gaan met de apparatuurverzekeringen die ze in principe voor elk systeem afzonderlijk moeten afsluiten.

De app Flock Cover brengt daar verandering in. Dronepiloten kunnen middels de app op ieder gewenst moment een kortlopende en locatiegebonden aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, met een dekking tot maximaal tien miljoen pond. De app kan zowel gebruikt worden door particuliere als beroepsmatige dronevliegers. Laatstgenoemde doelgroep krijgt ook de mogelijkheid om voor de operatie een apparatuurverzekering af te sluiten.

De app wordt momenteel in de praktijk uitgeprobeerd door een groep betatesters. Die krijgen via de app niet alleen de mogelijkheid om een tijdelijke verzekering af te sluiten: de app voorziet ook in weerupdates en actuele luchtruimsluitingen. Volgens Flock-directeur Ed Leon Klinger kunnen piloten op die manier precies de verzekering kopen die ze op dat moment nodig achten. De premie is afhankelijk van de omstandigheden: hoe minder risico er bestaat, hoe minder je hoeft te betalen.

Meer producten

Als het aan AGCS en Flock ligt blijft het niet bij de app voor tijdelijke verzekeringen. Gelet op de groeiende belangstelling voor onbemande luchtvaart denkt AGCS in de toekomst nog meer verzekeringsproducten voor ‘unmanned aircraft systems’ op de markt te brengen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse verzekeraar komt met on-demand droneverzekering

 • 7 oktober 2017 om 19:51
  Permalink

  Lijkt me ideaal.
  Alleen, de ILenT eist een verzekeringsbewijs bij de aanvraag van bv je ROC-L ontheffing.
  Hoe leg ik dit uit en accepteren ze deze manier van verzekeren?
  En vragen ze dat verzekeringsbewijs ook bij verlenging van je ROC-L?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier