Incident

Twee ernstige incidenten met drones gemeld in Kwartaalrapportage Luchtvaart

In de periode april tot en met juni 2017 zijn er twee ernstige incidenten geregistreerd waarbij drones betrokken waren. In het eerste geval meldden de inzittenden van een Cessna een Inspire 1 die nabij Soest op een hoogte van ca. 300 meter vloog. Het andere geval betrof een melding van een drone in de CTR van Groningen Airport Eelde.

De voorvallen werden opgetekend door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die een wettelijke verplichting heeft om onderzoek te doen naar voorvallen met luchtvaartuigen op of boven het grondgebied van Nederland. Het voornaamste doel van de onderzoeksraad is om toekomstige voorvallen te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken.

In de rapportage over het tweede kwartaal van 2017 staan de volgende voorvallen opgetekend waarbij drones betrokken waren:

Bijna-botsing met drone, Cessna F1 SOM, PH-ARJ, nabij Soest, 5 april 2017

De Cessna F150, met aan boord twee personen, was opgestegen van Lelystad Airport voor een vlucht onder zichtvliegvoorschriften. Nabij Soest, op een hoogte van 1000 voet, namen de inzittenden een civiele drone waar in het vliegpad van de Cessna. De inzittenden van de Cessna schatten in dat de onderlinge separatie tussen hun toestel en de drone 15 meter horizontaal en 3 meter verticaal bedroeg. Een van de inzittenden herkende het type drone als een DJI Inspire. De gezagvoerder verklaarde dat er geen tijd was voor het ondernemen van een uitwijkmanoeuvre.

Ten tijde van het voorval was er geen Notice to Airmen (NOTAM) actief die refereerde aan operaties met drones voor het gebied rondom Soest. De maximum hoogte die met een drone gevlogen mag worden is 400 voet (120 meter) boven de grond of water. De drone bevond zich hierboven.

Classificatie: Ernstig incident
Referentie: 2017033

 

Bijna-botsing met drone, Diamond DA-42 Twin Star, D-G LBA, Groningen Airport Eelde, 27 april 2017

Het betrof een lesvlucht onder zichtvliegvoorschriften (VFR) met een tweemotorige Diamond DA-42 vanaf vliegveld Nordhorn-Lingen in Duitsland naar Groningen Airport Eelde, waar de bemanning een aantal circuits zou gaan vliegen.

Om ongeveer 16.10 uur, na het uitvoeren van een touch and go op landingsbaan 23 van Groningen Airport Eelde, bevond het toestel zich net ten westen van het plaatsje Donderen binnen het plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied (CTR) op een hoogte van 600 voet. De bemanning voerde een klimmende linkerbocht uit in het circuitgebied.

Op dat moment zag de bemanning een witte drone op ongeveer dezelfde hoogte als waarop zij zelf vlogen. De bemanning van de DA-42 maakte een uitwijkmanoeuvre naar rechts en de drone maakte een ontwijkende manoeuvre naar beneden. Volgens de bemanning van de DA-42 was tijdens de uitwijkmanoeuvre de onderlinge horizontale afstand ongeveer 30 meter. De bemanning vervolgde de vlucht en meldde het voorval aan de luchtverkeersleiding. De drone kon niet meer worden getraceerd.

Nadere informatie over de betreffende drone ontbreekt. In Nederland is het verboden om met drones te vliegen in plaatselijke luchtverkeersleidingsgebieden.

Classificatie: Ernstig incident
Referentie: 2017042

In geen van de gevallen heeft de onderzoeksraad verder onderzoek gedaan naar de vraag wie verantwoordelijk was voor de betreffende drones. Dat valt namelijk buiten het mandaat van de onderzoeksraad.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Twee ernstige incidenten met drones gemeld in Kwartaalrapportage Luchtvaart

  • Het zijn altijd die mensen met filmdrones. Regeltjes niet lezen en gewoon vliegen. Voor echte hobbyisten met racedrones is dit natuurlijk niet leuk. De regering scheerd dat allemaal over 1 kamp straks. Lees aub de regels voordat je gaat vliegen. Anders maakt dit de hobby kapot.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier