Hacker stuurt DJI Mavic Pro aan via 4G-verbinding

Een handige knutselaar is erin geslaagd om zijn DJI Mavic Pro via een 4G-verbinding aan te sturen. Ook de dataoverdracht ten behoeve van de live videoverbinding verliep via 4G. Dankzij de hack kan de Mavic Pro op grote afstand van de piloot bestuurd worden, zolang er maar mobiele netwerkdekking is.

OpenVPN
De hacker, die zich op YouTube ‘Anti Hawk’ noemt, maakte voor het experiment gebruik van een Raspberry Pi 3 om stuursignalen van een Huawei E398 4G modem om te zetten in stuursignalen voor de drone. De verbinding met de drone werd opgezet via een VPN-verbinding. Om de DJI Go app om te tuin te leiden maakte de hacker gebruik van een gejailbreakte iPhone 7 Plus.

In een tweetal demonstratievideo’s wordt de proof of concept getoond. Nadat de mobiele dataverbinding is geactiveerd, is de piloot in staat om de drone te laten opstijgen. De bediening werkt zoals altijd, alleen is er sprake van enige vertraging tussen een stuurcommando en de daadwerkelijke reactie van de drone.

BVLOS
Het is niet voor het eerst dat een drone wordt bediend middels een 4G dataverbinding. Partijen zoals Qualcomm werken al veel langer aan dergelijke technologie, die zich onder andere uitstekend leent voor beyond visual line of sight (BVLOS) operaties. Het is wel voor het eerst dat een consumentendrone wordt bestuurd via 4G. Voor zover bekend heeft Anti Hawk nog geen instructies verspreid om zelf een Mavic 4G te maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Hacker stuurt DJI Mavic Pro aan via 4G-verbinding

 • 21 augustus 2017 om 23:26
  Permalink

  HACKER???

  draai een vnc server op je toon
  Plak hem aan je drone pak een andere toon
  Met een vnc client en gaan met die banaan

  HACKER hahaha

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   22 augustus 2017 om 09:10
   Permalink

   Doe het maar na en stuur een video in als bewijs, zou ik zeggen 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier