Nieuws

‘Dyson-drone’ wint prestigieuze designprijs

Stel je een drone voor die bijzonder gestroomlijnd is ontworpen, en die bovendien gebruik maakt van propellerloze motoren voor het genereren van opwaartse kracht. Niet alleen bevordert dat de veiligheid, een dergelijke aandrijving is ook nog eens veel stiller. Dat is althans het idee achter de Bladeless Drone, een ontwerp van de Mexicaanse designer Edgar Herrera. Zijn ontwerp voor de ‘Dyson-drone’ viel onlangs in de prijzen.

Propellerloze aandrijving
De Bladeless Drone beschikt over vier propellerloze motoren, waarvan er één verwerkt is in de body van de drone. Deze genereert de meeste stuwkracht tijdens het opstijgen en landen; de drie motoren rondom zorgen voor de voorwaartse snelheid en de besturing. Daartoe kunnen de aandrijfunits twintig graden om hun as draaien.

Voor het genereren van snelheid is de drone voorzien van vier luchtinlaten. Door het innemen, versnellen en verplaatsen van luchtstromen middels interne kanalen kan het systeem zeer precies navigeren. De propellers zijn bovendien zo geprogrammeerd dat ze automatisch compenseren voor eventuele zij- of tegenwind, om zodoende zo energiezuinig mogelijk te vliegen.

Geïnspireerd door Dyson
De propellerloze motoren doen van de Bladeless Drone doen sterk denken aan de fanloze ventilatoren van Dyson, en daar haalde Herrara dan ook zijn inspiratie vandaan. Of de drone inderdaad technisch gerealiseerd kan worden valt nog te bezien, maar het ontwerp was in ieder geval goed voor de 2017 Red Dot Design Concept Award.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier