Amerikaanse dronepiloten maken zich op voor zonsverduistering

Duizenden Amerikaanse dronepiloten maken zich op voor de zeldzame totale zonsverduistering die vanavond vanaf 19:00 Nederlandse tijd plaatsvindt. Velen van hen zullen proberen om de voorbijtrekkende maanschaduw vast te leggen vanuit de lucht. Ook wetenschappers laten drones op, in een poging om de invloed van de verduistering op het weer te meten.

Van west naar oost
Al dagen is het onrustig op Amerikaanse dronefora en social media groepen. “Waar kan ik het beste opstijgen? Wat voor filters heb ik nodig? Moet ik mijn camera nog beschermen?” Deze en andere vragen duiden erop dat veel dronebezitters de kans aangrijpen om het unieke natuurverschijnsel vanuit een bijzonder perspectief vast te gaan leggen, maar onzeker zijn over de manier waarop ze dat het beste kunnen doen.

De omstandigheden zijn dan ook erg zeldzaam: in totaal zal het verduistering gedurende een periode van 90 minuten te zien zijn in het Noord-Amerikaanse continent, van west naar oost. De verduistering begint in Oregon, waarna Idaho, Wyoming, Montana, Nebraska, Iowa, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgia, en North and South Carolina aan de beurt zijn.

Vanuit de lucht is het niet zozeer mogelijk om de zon zelf te fotograferen of te filmen, maar het is wel denkbaar dat de aanstormende of wegtrekkende maanschaduw goed te zien is. Naast drones worden er op diverse plaatsen ook 360º camera’s ingezet om het natuurfenomeen op een innovatieve manier vast te leggen.

Verkeerschaos
Lokale overheden maken zich zorgen over de massale volksverhuizing die de eclips waarschijnlijk met zich mee gaat brengen. Honderdduizenden Amerikanen zullen naar verwachting op het laatste moment een besluit nemen over waar ze de zonsverduistering willen gaan zien, mede afhankelijk van de regionale weersomstandigheden. Er wordt dan ook een grote verkeerschaos verwacht.

Dronepiloten wordt op het hart gedrukt om zich netjes aan de regels te houden. “Net zoals iedere andere dronevlucht moet je ook een eclipsvlucht goed voorbereiden. Je komt waarschijnlijk in onbekend terrein terecht, op de grond zal het druk zijn, en de weersomstandigheden kunnen tijdelijk afwijken”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Wetenschappelijk onderzoek
Naast de duizenden hobbymatig uitgevoerde dronevluchten gaan er ook een aantal wetenschappelijke drones de lucht in tijdens de verduistering. Onderzoekers van de Oklahoma State University en de University of Nebraska willen met behulp van drones metingen uitvoeren aan de atmosfeer. Het doel is om de invloed van de zonsverduistering op het weer in kaart te brengen.

De drones die de onderzoekers daarvoor inzetten worden volgeladen met sensoren. Niet alleen kunnen de drones de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en windrichting meten, ze worden ook voorzien van camera’s en infraroodsensoren om afbeeldingen vast te leggen. “Veel instabiele weerfenomenen zoals tornado’s en onweer hebben te maken met het afkoelen en opwarmen van de grond onder invloed van de zon. We krijgen nu de kans om dergelijke effecten midden op de dag te bestuderen”, aldus één van de onderzoekers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier