Gerucht

DJI kondigt mogelijk Phantom 5 of Mavic Pro 2 aan tijdens IFA 2017

Over een paar weken vindt in Berlijn de IFA 2017 plaats, de grootste Europese vakbeurs in het teken van consumentenelektronica. Ook DJI zal acte de présence geven tijdens deze editie van de Internationale Funkausstellung. Op 31 augustus houdt het bedrijf er een persconferentie, waarbij nieuwe producten aangekondigd zullen worden. Her en der wordt inmiddels gespeculeerd op de lancering van de DJI Phantom 5 of de Mavic Pro 2.

Phantom 5
Dat er op een goed moment een opvolger van de Phantom 4 aankomt lijkt zonder twijfel. Het Phantom 4-platform werd immers alweer ruim een jaar geleden – op 1 maart 2016 om precies te zijn – aangekondigd, gevolgd door een update in de vorm van de Phantom 4 Pro in november vorig jaar. Gezien het stevige tempo waarmee DJI nieuwe producten en productupdates op de markt brengt zou het ons niet verbazen als er inderdaad dit najaar nog een Phantom 5 aangekondigd gaat worden. IFA 2017 zou daarvoor een mooi moment zijn, vanwege de aldaar verzamelde vakmedia.

Bij een gebrek aan uitgelekte patenten of foto’s is het echter vooralsnog puur speculeren als het gaat om de functionaliteiten van de Phantom 5. Het ligt niet in de verwachting dat het ontwerp van de Phantom 5 radicaal zal afwijken dan dat van de eerdere Phantoms, het design is inmiddels redelijk uitgekristalliseerd en de drone is qua grootte en prestaties bij veel mensen nog altijd zeer in trek. Waarschijnlijker is een verdere innovatie op het gebied van cameratechniek en obstakeldetectie.

Camera
Wat betreft de camera: een hogere filmresolutie dan 4K is niet echt waarschijnlijk. Eerder zal DJI de lichtgevoeligheid verbeteren, en mogelijk een nog hogere bitrate mogelijk maken, voor extra detail in de opnamen. Wellicht voorziet DJI de camera ook voor het eerst van een verwisselbaar objectief, of van een zoomlens: daarmee zou de Phantom ineens een flink stuk veelzijdiger worden. De Phantom zou zelfs nog meer in het vaarwater komen van de Inspire 2, die al beschikt over dergelijke mogelijkheden. Heel misschien krijgt de Phantom 5 ook de beschikking over een camera die 360º kan draaien, alleen zou dat wel een inklapbaar landingsgestel vereisen, en het is de vraag of zoiets met de huidige form factor te realiseren valt.

Op het vlak van accuduur en vliegprestaties zijn er hooguit incrementele verbeteringen te verwachten. Wellicht dat DJI stappen vooruit zet op het gebied van de draadloze videolink, en nieuwe intelligente vliegmodi toevoegt. Denk aan het automatisch maken van panoramafoto’s, iets wat de Spark al kan. Ook zouden we er niet van opkijken als de Phantom 5 nog weer beter in staat is obstakels te vermijden. De Phantom 4 Pro beschikt al over zijwaarts gerichte sensoren, maar die werken alleen in Tripod Mode en Beginner Mode: wellicht dat de Phantom 5 op dit vlak meer te bieden heeft.

Mavic Pro 2
Ook zou het zomaar mogelijk zijn dat DJI een tweede versie van de Mavic Pro aankondigt. De eerste versie van de Mavic Pro werd op 27 oktober 2016 gepresenteerd (een week nadat GoPro de Karma voor het eerst aan het publiek toonde), ook alweer bijna een jaar geleden. De drone was direct vanaf het begin erg populair en lange tijd kampte DJI met leveringsproblemen. Veel droneliefhebbers waarderen het compacte design en de relatief goede camera- en vliegprestaties van de Mavic Pro.

Dat de Mavic Pro 2 veel kleiner en lichter gaat worden ligt niet voor de hand, aangezien DJI net de Spark op de markt heeft gebracht. Eerder moet je dus denken aan verbeterde cameraspecificaties en meer mogelijkheden op het gebied van intelligentie vliegfuncties en obstakeldetectie rondom (bij de huidige Mavic Pro werkt dit alleen nog maar in voorwaartse vliegrichting). Ook hier geldt weer dat er qua resolutie weinig te verwachten valt, maar misschien dat de Mavic Pro 2 ook een hogere bitrate en/of framerate gaat ondersteunen.

Puur speculatief
Zoals gezegd: dit alles is puur speculatie, en er zijn nog geen indicatoren dat DJI inderdaad nieuwe drones gaat presenteren. Het zou prima kunnen dat het bedrijf voor nu slechts met een verbeterde Osmo op de proppen komt, of een andere productupdate, in de vorm van een nieuwe innovatie voor videoprofessionals of een uitbreiding in het high-end Inspire of Matrice-segment. Maar dát er iets aan zit te komen is een ding dat zeker is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier