Lily Drone krijgt mogelijk een vervolg na overname failliete boedel

Er lijkt maar geen einde te komen aan het dossier Lily Drone. Na een stormachtige introductie in mei 2015, gevolgd door hooggespannen verwachtingen en een recordaantal vooruitbestellingen, volgde een lange periode van mediastilte, uitstel en vertraging. Het faillissement van Lily Robotics kwam dan ook niet helemaal als een verrassing. Het verhaal krijgt nu een nieuwe wending: de inboedel van het failliete bedrijf is overgenomen door techstartup Mota Group, mogelijk met de intentie om de Lily Drone alsnog op de markt te brengen.

Om het geheugen op te frissen: de Lily Drone werd aangekondigd als een ‘toss to launch’ drone die waterbestendig was en automatisch achter je aan zou kunnen vliegen, ten behoeve van het maken van actieopnamen tijdens het sporten. Tijdens de ontwikkeling bleek al snel dat de aangekondigde features helemaal niet zo goed werkten als beloofd. Bovendien zat de concurrentie niet stil: met name DJI bracht de ene na de andere drone op de markt, elk nieuw model weer kleiner en veelzijdiger. Achteraf bleek ook nog eens dat de introductiefilmpjes die gefilmd zouden zijn met een prototype van de Lily Drone nep waren. De afwikkeling van het faillissement loopt nog steeds, en veel mensen wachten nog op teruggave van hun aankoopbedrag.

Overname
De overname van de restanten van Lily Robotics door Mota Group werd onlangs aangekondigd via de Twitteraccount van Lily. In de statusupdate wordt verwezen naar een pagina op de website van het failliete bedrijf, waarop te lezen valt dat Lily Robotics in juni is overgenomen door Mota Group. Verder wordt er geen informatie gegeven, maar er wordt wel gehint op ‘spannend nieuws’ dat volgende week bekend gemaakt wordt: mogelijk krijgt de Lily Drone alsnog een vervolg.

De vraag is echter of Mota Group de aangewezen partij is om alsnog een succes te maken van de Lily Drone. Het bedrijf werd in 2003 opgericht en was aanvankelijk actief in de ontwikkeling van mobiele elektronica en wearables. Later richtte het bedrijf zich ook op de productie van speelgoeddrones. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend 23 miljoen dollar te willen ophalen via een eerste aandelenuitgifte (IPO), om een switch naar de ontwikkeling van hoogwaardige consumentendrones te kunnen financieren.

Beleggingsadviseurs waren echter uiterst kritisch over de financieringsronde van Mota Group, en raadden belangstellenden af om aandelen te verwerven in het bedrijf. “De concurrentie is moordend in deze branche. Bovendien ontbreekt het aan een gedetailleerd plan om een zinvolle entree te maken in de consumentenmarkt. Mijn advies is om deze IPO links te laten liggen”, schreef beursanalist Donovan Jones ten tijde van de beursgang.

Vervolg
Het heeft er vooralsnog alle schijn van dat het geld dat is opgehaald met de aandelenuitgifte is aangewend om het intellectueel eigendom van Lily Drone te verwerven, en de productie ervan te financieren. Of het inderdaad gaat lukken om de Lily Drone alsnog succesvol te introduceren blijft een onzekere kwestie: De concurrentie is moordend, en de technologie achter de Lily Drone is voor een deel al achterhaald.

Of het de bedoeling is dat de drone alsnog geproduceerd gaat worden, en of de mensen die een Lily Drone vooruitbesteld hadden dan een exemplaar toegestuurd krijgen zal binnenkort duidelijk worden. Voor wie op de hoogte gehouden wil worden is het mogelijk om een emailadres achter te laten. Gezien de historie van de Lily Drone en de kritische geluiden over Mota Group raden we echter af om eventuele bestellingen te plaatsen: eerst zien, dan geloven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier