BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drones speuren voor het eerst naar wietplantages op Limburgse akkers

Om te voorkomen dat criminelen stiekem illegale wietplantages aanleggen in maisvelden van Limburgse boeren worden er vanaf de eerste week van september voor het eerst drones ingezet. De drones vervangen de hennepvluchten die de politie jarenlang met helikopters uitvoerden.

500 percelen van 200 boeren
De laatste jaren is het illegaal telen van wiet in maisvelden flink afgenomen. Reden voor de politie om de aandacht te verleggen van akkers naar woonhuizen. Boeren vrezen echter dat criminelen dat aan zullen grijpen om opnieuw werk te maken van hennepteelt op hun akkergronden.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat daarom gebruik maken van de diensten van dronevliegers in de regio. Hen wordt gevraagd om hun drones boven de vijfhonderd percelen van ruim tweehonderd bij hen aangesloten leden te laten vliegen. Zodra zij hennep aantreffen wordt de politie ingeseind. Die zullen de kwekerijen vervolgens ontmantelen.

Net voor de oogst
Het is de bedoeling dat de percelen in de periode september tot oktober – net voor de oogst – gecontroleerd worden. De LLTB heeft aangegeven over voldoende capaciteit te beschikken om alle percelen te kunnen scannen.

Het voornemen om wiet op te gaan sporen met behulp van civiele drones leidde eerder dit jaar tot kamervragen van de PVV. Die partij vindt dat de politie in Limburg helikopters moet blijven inzetten om te controleren op de teelt van hennep in maispercelen. “Boeren mogen niet opdraaien voor taken die een verantwoordelijkheid zijn van de politie”, stelden PVV-kamerleden Lilian Helder en Dion Graus.

Update (11:18): LLTB heeft aangegeven niet meer op zoek te zijn naar dronepiloten. 

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.