Tech

Prodrone PD-ANY tovert elk voorwerp om in een multirotor

Wellicht kun je je de vervaarlijk ogende drone met de dubbele robotarmen van Prodrone nog herinneren. Die was groot en sterk genoeg om flinke voorwerpen zoals stoelen te verplaatsen. Maar waarom zou je de stoel zelf niet in een drone veranderen? Dat is het idee achter de PD-ANY, een kit waarmee je van ieder voorwerp van zekere grootte en stijfheid een multirotor kan maken.

Adaptable Platform UAV
De PD-ANY is een conceptschets van een ‘Adaptable Platform UAV’, ofwel een drone die niet gebaseerd is op een vast frame. In plaats daarvan worden de motoren bevestigd aan een object dat verplaatst moet worden, waarbij het object zelf dus onderdeel wordt van de drone. Niet voor niets is de slogan van de PD-ANY “gebruik geen drone voor het verplaatsen van een object – maak van het object een drone.”

In het demofilmpje dat Prodrone online heeft gezet is te zien hoe het concept in de praktijk zou kunnen werken. Het gaat vooralsnog om een proof of concept, het is niet zo dat de PD-ANY al te koop is. Het is ook best lastig om praktische toepassingen te verzinnen voor de platformonafhankelijke drone, maar dat is misschien een kwestie van tijd.

De PD-ANY is in staat om voorwerpen tot 15 kg te verplaatsen. De gebruiker kan naar wens 4 of 6 motoren inzetten. Uniek is dat de accu’s, motoren en snelheidsregelaars in de afzonderlijke units zijn verwerkt. De flight computer communiceert draadloos met de afzonderlijke motoren, dus er hoeven geen kabels gelegd te worden.

Robotarmen
Dat Prodrone niet vies is van buitenissige drones blijkt wel uit een eerder demonstratiefilmpje waarin een drone te zien is die met behulp van twee grote robotarmen voorwerpen kan verplaatsen. Die video was meer bedoeld om de kracht en stabiliteit van de drones van Prodrone te onderstrepen; topmodel PD6B is in staat om een payload van 30 kg te vervoerven, en wordt vooral ingezet voor professionele filmproducties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier