Productnieuws

Yuneec introduceert H520 hexacopter, benadrukt informatieveiligheid

Het heeft even geduurd, maar de in januari van dit jaar aangekondige H520 hexacopter is eindelijk leverbaar. Het gaat om een update van de Yuneec Typhoon H, met een verbeterde E90 camera die beschikt over een 1” sensor. Het systeem kan ook gebruikt worden met de E50 inspectiecamera en CGOET thermische camera. Yuneec benadrukt dat het systeem tijdens het gebruik geen data naar externe partijen stuurt.

Commercieel gebruik
Volgens Yuneec is de H520 bedoeld voor professionele gebruikers en commerciële toepassingen. De drone zelf borduurt voort op de Typhoon H, die in juni 2016 op de markt verscheen. Om het geheugen op te frissen: het gaat over een zesmotorig systeem met een opklapbaar landingsgestel. De camera kan 360º om zijn as draaien. De ST16S controller beschikt over een ingebouwd 7” display. In tegenstelling tot de drones van DJI hoeft het systeem van Yuneec niet continu contact te hebben met internet voor een goede werking.

https://www.youtube.com/watch?v=vKGWZONVXJ4

De grootste wijziging zit hem in de uitvoering van de body, die is nu knaloranje. Verder hebben de motoren een upgrade gekregen, en is de drone nu leverbaar met een verbeterde camera met grote beeldhoek en 1” Exmor-sensor, afkomstig van Sony. Deze leent zich prima voor fotografische opnamen (20 megapixel) en 4K/60 fps videoregistratie. Voor partijen die het systeem willen gebruiken voor inspectiedoeleinden kan het systeem uitgerust worden met de E50 camera, die een kleinere beeldhoek heeft (brandpuntsafstand 40 mm equivalent), of met de CGOET thermische camera. Laatstgenoemde camera beschikt over een restlichtsensor en een lage-resolutie infraroodsensor.

Geen RealSense, wel mapping
Opmerkelijk is dat Yuneec de Intel RealSense module, die optioneel ook voor de Typhoon H te koop was, niet aanbiedt bij de H520. Het systeem beschikt dus alleen over een rudimentaire vorm van obstakeldetectie, in de vorm van een ultrasoonsensor aan de voorzijde. Die werkt alleen op korte afstand en kan alleen grote voorwerpen detecteren.

Waar Yuneec nu wel in voorziet is een systeem voor het uitvoeren van waypointmissies ten behoeve van 2D en 3D mapping. Het systeem dat daarvoor ontwikkeld werd heet Yuneec DataPilot en is geïntegreerd in het systeem. Ook heeft Yuneec werk gemaakt van een software development kit, zodat externe ontwikkelaars software kunnen ontwikkelen voor de H520.

Speciaal voor professionele gebruikers biedt Yuneec nu ook een serviceprogramma, onder de naam YES! Commercial Extended Service. Er kan gekozen worden voor vier verschillende servicepakketten, in looptijd variërend van één tot twee jaar. Het uitgebreidste pakket biedt bij problemen binnen een dag vervanging van de drone en twee keer per jaar een onderhoudsbeurt.

(Te) lang gewacht
De H520 heeft lang op zich laten wachten. Onduidelijk is nog waar die vertraging aan te wijten is. Mogelijk heeft Yuneec lange tijd geprobeerd om toch RealSense te integreren, maar is daar op een gegeven moment toch van afgezien. Inmiddels heeft Yuneec flink wat marktaandeel verloren aan met name concurrent DJI, die met de Pro-modellen uit de Phantomlijn en natuurlijk de Inspire en Matrice de professional goed weet te bedienen.

Yuneec is wel in het voordeel als het gaat om informatieveiligheid. De laatste tijd heeft DJI te kampen met flinke kritiek op haar softwarebeleid. Er werden backdoors ontdekt in de apps waarmee de drones worden aangestuurd, die mogelijk ongewenst gevoelige data kunnen weglekken naar onbevoegden. DJI heeft beterschap beloofd, maar met name overheden zijn gevoelig geworden voor het aanbod van andere partijen, die kunnen garanderen dat hun systemen geen data weglekken. Mogelijk dat Yuneec daar op in kan spelen met de H520.

De verkoopprijs van de H520 is afhankelijk van de gewenste configuratie en loopt uiteen van $1.999 tot $4.699. Europese verkoopprijzen zijn nog niet bekend. Voor meer informatie kun je terecht op commercial.yuneec.com.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier