Nieuwe chip van Intel maakt drones nog bewuster van omgeving

Chipfabrikant Intel heeft een nieuwe chip aangekondigd, die ervoor moet zorgen dat autonoom bewegende devices zoals drones en robots een nog beter begrip krijgen van hun directe omgeving. De Movidius Myriad X vision processing unit (VPU) is daartoe voorzien van deep learning algoritmes die geavanceerde vormen van computer vision mogelijk maken.

TapFly, ActiveTrack en gesture control

Veel dronevliegers maken zonder dat ze het weten al gebruik van de chips van Movidius, dat vorig jaar door Intel werd overgenomen. Zowel in de Phantom 4, de Mavic Pro, Inspire 2 als de Spark zorgt een vorige generatie van de Myriad-processor ervoor dat de drone obstakels ontwijkt, onderwerpen kan volgen (ActiveTrack) of autonoom op een gewenst onderwerp af kan vliegen (TapFly). Ook de gesture control in de Spark wordt mogelijk gemaakt door de technologie van Movidius.

Dankzij de nieuwe Myriad X-processor kunnen we op niet al te lange termijn drones verwachten die nog veel beter in staat zijn om obstakels te ontwijken en objecten in beeld te houden. Dankzij een flink toegenomen rekenkracht van wel vier miljard berekeningen per seconde is de chip in staat om nog veel kleinere details te herkennen. Daardoor kan een drone niet alleen een groter deel van de omgeving in de gaten houden, maar ook kleinere details waarnemen, zoals boomtakken.

Bewust van omgeving

Een andere noviteit die de Myriad X-processor mogelijk maakt is kunstmatige intelligentie. De Neural Compute Engine kan ingezet worden om te reageren op specifieke onderwerpen of situaties in de directe omgeving. Denk aan drones die tijdens een inspectie automatisch inzoomen op mogelijk zwakke plekken, of die vliegend door een gebouw slachtoffers kunnen opsporen. Dat brengt vele nieuwe toepassingen met zich mee voor autonome drones, die zonder tussenkomst van een piloot bepaalde missies kunnen uitvoeren.

Het is nog even de vraag in welke drone de Myriad X het eerst zal opduiken. Het zal daarbij waarschijnlijk om drones in het duurdere segment. Mogelijk dat DJI de nieuwe processor als eerste in de Phantom 5 verwerkt, of als uitbreidingsmodule aan gaat bieden voor professionele platforms als de Matrice 200-serie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier