Nieuws

Pizzabezorgende drone een feit in IJsland

Binnenkort kunnen mensen die op enige afstand van de IJslandse hoofdstad Reykjavik wonen voor het eerst een delivery drone verwachten in plaats van een pizzabezorger op een brommer. Het in dronelogistiek gespecialiseerde Israëlische bedrijf Flytrex is namelijk een samenwerking aangegaan met het IJslandse voedselbezorgbedrijf AHA. Het gaat vooralsnog om een kleinschalige proef, waarbij per dag maximaal 20 bestellingen per drone worden afgeleverd.

Van half uur tot paar minuten

Dankzij de proef kunnen bestellingen waarvoor normaal gesproken een half uur omgereden moest worden nu binnen een paar minuten op de plek van bestemming gebracht worden. Weliswaar kan de drone niet naar iedere gewenste bestemming vliegen: vooralsnog is er sprake van één vliegroute, over de baai waaraan Reykjavik ligt. De bestelling wordt ingeladen in de stad, waarna de drone naar de andere kant van de baai vliegt, een vlucht van ca. 2,5 km. Vanaf daar wordt de bestelling naar de klant gebracht.

Als vehikel wordt een aangepaste versie van de DJI Matrice 600 gebruikt. Het systeem is in staat om bestellingen tot 3 kg te vervoeren, over een maximale afstand van 10 kilometer. De service wordt echter ‘drone-agnostisch’ opgezet; op termijn kan er ook gebruik gemaakt worden van andere onbemande systemen. Verder is het de bedoeling dat er voor het eind van het jaar nog een paar extra routes worden toegevoegd aan het pilotproject. Uiteindelijk is het plan dat de drones de bestelling direct afleveren in de achtertuin van de klant. De drone zal daarvoor niet landen, maar de bestelling middels een lier laten zakken.

Cloudoplossing

Achter de schermen komt er heel wat kijken bij het project. Niet alleen moest het drone delivery pilotproject groen licht krijgen van de IJslandse transportautoriteit Icetra, ook moesten er flink wat medewerkers getraind worden in een veilige omgang met de drone. Daarnaast wordt de drone aangestuurd via een door Flytrex ontwikkelde cloudoplossing: er hoeft dus geen piloot aan de knoppen te zitten om de drone te besturen. De route voert verder niet over woonwijken.

Flytrex-directeur Yariv Bash ziet het project niet als concurrentie voor de delivery drones waar Amazon al jaren aan werkt. “De Amazon-drones bedienen alleen klanten van Amazon. Dat betekent dat er nog genoeg ruimte is voor andere bedrijven die zich bezig houden met bezorging door middel van drones.”

Meerdere landen

Volgens Bash heeft Flytrex inmiddels toestemming om in meer landen aan de gang te gaan met drone delivery. In één land is het zelfs al toegestaan om bestellingen direct af te leveren voor de deur van de klant. Het bedrijf wil echter nog niet zeggen welk land dat is. Maar dat drone delivery op het punt staat om door te breken is volgens Bash een ding dat zeker is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier