Evenement

Organisatie antidronewedstrijd stelt € 50.000 aan prijzengeld beschikbaar

Eerder dit jaar werd DroneClash aangekondigd, een wedstrijd waarbij drones en antidronetechnologieën het tegen elkaar moeten opnemen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het event nog dit jaar zou plaatsvinden, maar de wedstrijd is uitgesteld tot begin volgend jaar. Om deelname aan DroneClash te stimuleren heeft de organisatie € 50.000 aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor de winnende teams.

Fight drones en queen drones
De gedachte achter DroneClash is om antidronemaatregelen in de praktijk uit te testen. Dat gebeurt in de vorm van een Robot Wars-achtige wedstrijd. In de Battle-1st Arena moeten de fight drones van de verschillende teams het eerst tegen elkaar opnemen, waarbij de eigen queen drone beschermd moet worden. De drones die dat overleven gaan door naar de 4-Queen Palace. Uiteindelijk worden de drones op de proef gesteld in de Hallway of Doom Death and Destruction, waarbij verschillende antidronetechnologieën worden ingezet om het de drones zo moeilijk mogelijk te maken.

Voor het winnende team is een bedrag van € 30.000 aan prijzengeld beschikbaar gesteld. Het tweede team gaat met € 5.000 naar huis, en de nummer drie ontvangt € 2.500. Verder zijn er geldprijzen voor de teams die de meest autonome drone bouwen (€ 5.000), het meest innovatief zijn (€ 5.000) of de beste piloot leveren (€ 2.500). In totaal bedraagt het prijzengeld € 50.000. Aanmelden kan tot 15 november 2017.

TU Delft
Het initiatief voor de DroneClash werd genomen door de TU Delft. “Drones kunnen overal en altijd opduiken in ons leven. Maar we moeten ook de mogelijkheid hebben om drones tegen te houden als dat nodig is”, aldus Bart Remes van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab). Volgens Remes is de drone industrie de afgelopen jaren zeer hard gegroeid, en komt ook de anti-drone industrie snel tot wasdom. Middels de DroneClash wil de TU Delft nieuwe ideeën te genereren als het gaat om zowel het weren als beschermen van drones.

Om teams te stimuleren om mee te doen zijn naast het beschikbaar maken van prijzengeld de spelregels enigszins vereenvoudigd. Volgens de nieuwe opzet mogen de teams zicht houden op hun drones tijdens de verschillende battles. Ook zullen er per battle drie teams meedoen in plaats van vier. Voor een aantal onderdelen blijft fpv vliegen verplicht.

TUS Expo
De datum waarop de DroneClash plaatsvindt is 13 februari 2018. Die datum is niet geheel toevallig gekozen: rond die tijd vindt ook The Unmanned Systems (TUS) Expo plaats, die wordt georganiseerd door Robo Business Media. Die organisatie is daartoe een samenwerking aangegaan met de TU Delft. Als locatie voor het event is gekozen voor het dronetestcentrum op voormalig vliegkamp Valkenburg.

Rond de DroneClash is er ook ruimte voor exposanten, die gedurende het event hun oplossingen laten zien op het gebied van onbemande systemen en antidronetechnologieën. Tijdens eerdere edities van de TUS Expo waren onder andere de dronedetectiesystemen van Robin Radar en de antidroneroofvogels van de politie te zien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier