FLIR introduceert high-res thermische dronecamera met extra sensoren

Producent van thermische camera’s FLIR heeft een nieuwe camera geïntroduceerd die zowel thermische opnamen kan maken met een resolutie van 640×512 pixels als zichtbaar licht-opnamen in 4K. Dankzij de FLIR Duo Pro R kunnen operators inspectievluchten uitvoeren waarbij gelijktijdig zowel thermische data als hoge-resolutie visuele opnamen vergaard worden. Ook bevat de camera aanvullende sensoren, ten behoeve van mapping en 3D modeling.

Beeld combineren
De cameramodule is voor het opnemen van beelden in zowel het visuele lichtspectrum als het infraroodspectrum voorzien van twee beeldsensoren. De operator kan op afstand bepalen welk beeld er doorgegeven wordt aan het grondstation, en het is ook mogelijk om het thermische beeld naast het gewone beeld weer te geven (picture in picture). De beelden van de camera’s worden onafhankelijk van elkaar weggeschreven op twee micro SD kaartjes.

Om de beeldkwaliteit van de infraroodopnamen te verbeteren past FLIR de zelfontwikkelde multispectral dynamic imaging technology MSX toe. Daarbij worden details van de gewone camera gecombineerd met de thermische beelden van de infraroodcamera. Op die manier is veel beter te zien wat er nu precies gefotografeerd of gefilmd wordt in de thermografische beeldweergave.

Andere sensoren
De camera is verder voorzien van een heel scala aan sensoren voor de registratie van andere nuttige gegevens. Niet alleen beschikt de Duo Pro R over een eigen GPS voor het geotaggen van de opnamen, ook is er voorzien in een IMU, thermometer, luchtvochtigheidsmeter en hoogtemeter. Aan de hand van die meetgegevens kunnen er ook kaarten en 3D modellen gemaakt worden.

Volgens Jeff Frank van FLIR is de nieuwe camera bedoeld voor operators die zoveel mogelijk informatie willen vergaren per vlucht. “Doordat op de grond gekozen kan worden voor visuele data, thermische data of een combinatie daarvan maken we het een stuk eenvoudiger om de gewenste beelden en infraroodopnamen te verkrijgen. Daardoor hoeven er minder vluchten uitgevoerd te worden.”

Verkrijgbaarheid
De FLIR Duo Pro R komt in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt, en krijgt een prijskaartje van 5.199 dollar. Dat is alleen voor de camera: de gebruiker moet zelf nog zorgen voor een geschikte gimbal en videolink.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier