Productnieuws

GDU neemt het met de O2 op tegen de Mavic Pro van DJI

Het verkoopsucces van de compacte Mavic Pro drone van DJI is niet onopgemerkt gebleven bij andere fabrikanten van drones. Na Walkera komt nu ook GDU met een compact formaat opvouwbare drone, die kan filmen in 4K en als eerste drone kant en klare timelapse-opnamen kan maken.

Compact à la Mavic
Het moet gezegd worden: GDU kwam eerder als DJI met een opvouwbare drone op de markt, de ProDrone (later GDU) Byrd. Maar echt compact was die drone niet, en met een gewicht van een kleine 2 kg was dat toestel ook niet bepaald lichtgewicht te noemen. De nieuwe O2 drone is wat dat betreft een stuk compacter en lichter en is duidelijk bedoeld als antwoord op de populaire Mavic Pro, waarvan onlangs nog een verbeterde versie werd aangekondigd.

Op het eerste gezicht en in ingeklapte toestand lijkt de O2 nogal op de Mavic Pro. De drone is echter heel anders van opzet: de armen worden niet uitgeklapt, maar uitgeschoven. Verder kan de remote controller op de drone geklikt worden, waardoor een compact en makkelijk mee te nemen pakketje ontstaat.

Specificaties
Qua specificaties lijkt de O2 een heel aardig alternatief voor de Mavic Pro. Het gewicht is 750 gram, en de vliegtijd bedraagt ca. 20 minuten. De camera filmt in 4K en is gemonteerd op een langs drie assen gestabiliseerde gimbal. De drone is voorzien van vision positioning voor een extra nauwkeurige locatiebepaling, en GDU heeft sensoren voor voorwaartse obstakeldetectie ingebouwd. Voor de positiebepaling buiten maakt de O2 gebruik van GPS en Glonass.

Het brein van de drone wordt gevormd door een Qualcomm 801 Snapdragon processor.  Het bereik van de drone is afhankelijk van de uitvoering die je kiest: de basisversie maakt gebruik van een 5,8 GHz radioverbinding, goed voor ongeveer één kilometer bereik, terwijl de O2 Plus gebruik maakt van een 2,4 GHz verbinding, die tot 7 km bereik zou moeten garanderen.

Smart Shots
De drone voorziet ook in intelligente vliegprogramma’s. Bij GDU heten die Smart Shots. Net zoals de Spark van DJI kan de drone automatisch een dronie maken, rechtstandig omhoog vliegen of een cirkel vliegen rond de bestuurder. Ook is er voorzien in Follow Me en kan de camera slowmotion en timelapse opnamen maken. De gemaakte foto’s en video’s kunnen vanuit de GDU Mini app direct gedeeld worden met anderen.

De O2 is momenteel met korting te bestellen op de website van GDU. De basisuitvoering kost daar 732 dollar. Dat is inclusief één extra accu en een backpack. Wat de O2 Plus (met groter bereik) gaat kosten is nog niet bekend. De drones zouden vanaf 18 oktober uitgeleverd moeten gaan worden.

Verschil ten opzichte van de Mavic Pro
Voor wie zich afvraagt waarin de drone van GDU nou precies verschilt van de Mavic Pro: het verschil lijkt hem met name te zitten in de maximale vliegtijd (20 minuten bij de O2, tot 30 minuten bij de Mavic Pro Platinum) en de nieuwe timelapse en slowmotion opnamefunctie die de O2 biedt. Uiteraard zal verder in de praktijk moeten hoe de O2 in zijn algemeenheid presteert. Over voorganger Byrd waren we namelijk niet echt te spreken, hopelijk dat GDU één en ander geleerd heeft tijdens de ontwikkeling van de O2.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “GDU neemt het met de O2 op tegen de Mavic Pro van DJI

  • Ongeacht of deze drone beter of slechter is dan de Mavic (spoiler alert: wss slechter), het is goed om te zien dat DJI concurrentie op dit gebied krijgt. Concurrentie is gezond en motiveert DJI om hun producten beter te blijven maken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier